Annons

”Man vill ta av sig mössan, tvätta halsen och bocka artigt”

Bäst just nu: Glow, Spider-man och skimrande dikter.

Under strecket
Publicerad

Glow - Netflix

Foto: Erica Parise/Netflix

Netflix-dramatisering av 80-talsserien ”Glow” som handlar om en trupp kvinnliga wrestlers i Hollywoods utkanter. ”Om ’Glow’ kan bli en lika stor hit som Netflix förra retroflirt, supersuccén ’Stranger things’, är för tidigt att säga – men som lätt, smart och glittrig komedi för sommaren 2017 är det svårt att tänka sig något bättre”, skriver SvD:s recensent Anna Hellsten.

Helikopterrånet - Jonas Bonnier

Foto: Thron Ullberg

Dokumentär roman som bygger på ett av de mest spektakulära fallen i svensk kriminalhistoria, det så kallade helikopterrånet 2009. Årets bästa svenska deckare, skriver Magnus Persson och fortsätter:

Den är skickligt konstruerad och oupphörligt spännande. Men det är också ett, med tanke på ämnet, oväntat och övertygande, närmast elegiskt, utsnitt av vanliga och ovanliga liv och händelser i Stockholm under några månader 2009.”

”4.44” - Jay-Z

Foto: Matt Rourke / TT / NTB Scanpix

Jay-Z:s nya album får Andres Lokko att vilja ta av sig mössan:

”Inga samarbeten med korrekta dagsländeproducenter eller ens en enda grime-stjärna du jour. Återstår tio sånger så distinkta och lyriskt genomarbetade att man ofta vill ta av sig mössan, tvätta halsen och bocka artigt till högtalarna.”

Spider-man – bio

Foto: Chuck Zlotnick / TT / NTB Scanpix

Spider-man i ytterligare en ny tappning faller SvD:s Adam Svanell i smaken.

”Jämfört med sina så tydligt överåriga företrädare Tobey Maguire och Andrew Garfield känns Tom Holland på riktigt som en fjortis. Hans Peter Parker är neurotisk, blyg och gränslöst osäker – med andra ord en ganska typisk tonåring.”

”Naturbarn: dikter i urval 1986–2016”- Eva-Stina Byggmästars

Eva-Stina Byggmästars
Eva-Stina Byggmästars Foto: Eva-Stina Kjellman

En stor del av Eva-Stina Byggmästars poesi har samlats i en ny omfångsrik antologi.

”Så blir dikten ett andaktsrum – och antologin rentav en skogskatedral – för de stollar som mellan svart och vitt inte ser en gråskala utan ett skimrande färgspektrum. För dem som vågar förundras i stunden och se hur den är invävd i en evighetsvarp.” skriver Alva Dahl.

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons