Annons

Manafort erkänner brott – så påverkar det Trump

Trumps förre kampanjchef Paul Manafort erkänner sig skyldig till konspiration mot USA och ”hindrande av rättvisan”. Åtalet mot honom är en del av den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning av Trumpkampanjens eventuella Rysslandskopplingar – och Manaforts erkännande är bekymmersamt för Trump.

Under strecket
Publicerad

Paul Manafort

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 1 av 1

1 / 4

Fortsätt läsa…

Vad är det Manafort erkänt?

Paul Manafort
Paul Manafort Foto: Andrew Harnik/AP

Nyligen dömdes Manafort skyldig till åtta punkter, bland annat skattebrott, i en rättsprocess i Virginia. När han nu når en uppgörelse med åklagaren är det inför en ny rättsprocess i Washington där han står anklagad för pengatvätt, för att inte ha registrerat sig som lobbyist och för att ha konspirerat mot USA. Han har under fredagen erkänt delar av anklagelserna för att mildra sitt straff.

Domen i Virginia-fallet har inte kommit ännu men legala bedömare uppskattar att han i enbart den rättsprocessen står inför 8 till 10 år i fängelse.

Annons
Annons
Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

2 / 4

Vad betyder det för Trump?

Foto: Evan Vucci/AP

Frågan om Donald Trumps kampanjorganisation samarbetade med Ryssland eller inte har hängt över hela Trumps presidentskap. I den amerikanska debatten pratar man ofta of ”collusion”, ungefär maskopi, men det frågan egentligen gäller juridiskt är om Trumpkampanjen konspirerade med Ryssland.

Men den konspiration som Manafort erkänner sig skyldig till handlar inte om konspiration i hans roll som kampanjchef – utan när han arbetade som en oregistrerad pro-rysk lobbyist i Ukraina. Han erkänner också att han försökt påverka två personer som deltog i arbetet att ljuga inför federala åklagare (”hindrande av rättvisan”).

Samtidigt är det besvärande för presidenten att en nära medarbetare, mitt under kampanjen, erkänner den typ av brottslighet som Trumpkampanjen misstänks för.
Den stora frågan för Trump var om Manafort skulle samarbeta med den särskilda åklagaren Robert Mueller som driver Rysslandsutredningen. Åklagaren Andrew Weissman säger att Manaforts uppgörelse bygger på samarbete med Mueller på ett "framgångsrikt sätt". Weissman utvecklade inte sitt uttalande men det innebär att den särskilda åklagaren Robert Muellers team bedömer att Manafort har för utredningen användbar information. Det är oroväckande nyheter för Trump. 

Annons
Annons
Foto: Jacquelyn Martin/AP Bild 1 av 1

3 / 4

Vad händer nu?

Foto: Jacquelyn Martin/AP

Manafort har hela tiden hävdat att han är oskyldig och inte velat samarbeta med Mueller, vilket presidenten berömt honom för. I en tweet skrev presidenten att han åklagarna satt enorm press på Manafort som ändå vägrade låta sig knäckas. Trump avslutade sin tweet med ”Sådan respekt för en modig man!”.

Många tror att Manafort räknar med att bli benådad av Trump.

Trump har lyft frågan med sina advokater men har enligt hans advokat Rudolph Giuliani ska Trump ha blivit avrådd och gått med på att vänta tills hela rättsprocessen är över.

Det återstår att se vad Manaforts erkännande betyder för hans straffsats, men en sak tycks säker: Manafort har bytt sida för att rädda sig själv.

Annons
Annons

Rick Gates.

Foto: Susan Walsh/AP Bild 1 av 1

4 / 4

Vilka andra Trump-medarbetare har erkänt brott?

Rick Gates.
Rick Gates. Foto: Susan Walsh/AP

Paul Manaforts tidigare medarbetare och Trumps rådgivare Rick Gates har tidigare erkänt brott för det lobbyarbetare han gjorde tillsammans med Manafort. Han samarbetar med Mueller och var ett viktigt vittne mot Manafort i rättsprocessen i Virginia.

Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn och Trumps före detta rådgivare George Papadopoulos har båda erkänt sig skyldiga till att ha ljugit för FBI om kontakter med Ryssland. Även de samarbetar med Mueller.

Utanför Rysslandsutredningen kom ett annat oroväckande erkännande för Trump när hans tidigare privata advokat Michael Cohen nyligen erkände sig skyldig till kampanjfinansieringsbrott – och pekade ut president Trump som medskyldig.

Annons
Annons
Annons
Annons