Annons

Manafort pressad på nytt: ”Historien falsk”

Donald Trumps kampanjchef inför valet 2016, Paul Manafort, anklagas för att ha ljugit i den pågående utredningen om rysk valpåverkan. Manafort lät även en advokat lämna uppgifter till president Trumps advokater om vad han berättade för ryssutredarna, enligt en nyhetsrapport. Och nu riktas misstankar mot flera tidigare Trump-rådgivare.

Under strecket
Publicerad

Paul Manafort.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 2

Julian Assange.

Foto: Frank Augstein/APBild 2 av 2

Paul Manafort.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1
Paul Manafort.
Paul Manafort. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

En av de mest centrala figurerna i den alltjämnt pågående utredningen om rysk påverkan i presidentvalet 2016, Paul Manafort, ser ut att hamna i nya juridiska problem.

Manafort, som var Trumps kampanjchef under stora delar av 2016, anklagas av den särskilda åklagaren Robert Mueller för att ha brutit ett avtal om samarbete med ryssutredningen genom att ljuga för utredarna. Manafort hävdar via sina advokater att han bara lämnat uppgifter som han trodde var korrekta. Att medvetet ljuga för en FBI-agent i en utredning är ett federalt brott.

Manafort dömdes tidigare i år för bankbedrägerier och annan kriminalitet. Han sitter för tillfället fängslad i väntan på besked om straff.

Manafort valde i september 2018 att samarbeta med ryssutredningen. Han verkade därmed kunna bli en av Muellers bästa vittnen i utredningen, som också granskar huruvida Trumps kampanj aktivt tog emot, eller vad medveten om, rysk hjälp för att slå ut Hillary Clinton.

Annons
Annons

Julian Assange.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

Men utöver att, enligt Mueller, leverera osanna uppgifter ska en av Manaforts advokater dessutom ha rapporterat till Trumps advokater vad Manafort diskuterade med Muellers utredning, rapporterar New York Times.

Det ovanliga upplägget verkar delvis bekräftas av en av Trumps advokater, förra New York-borgmästaren Rudy Giuliani.

– De delar med mig de delar som har att göra med vår del i målet, säger Giuliani till nyhetsbyrån AP.

Trump har hela året attackerat Muellers utredning och utmålat den som en ”häxjakt”. Presidenten har även sagt att han tycker att Manafort behandlats alltför hårt.

Den nya händelseutvecklingen riskerar dock att landa i nya brottsanklagelser mot Manafort – inklusive misstanken att han visste mer om ryska försök att sabotera för Clinton än vad han medgett.

Julian Assange.
Julian Assange. Foto: Frank Augstein/AP

Brittiska The Guardian rapporterade på tisdagen att tidningen fått uppgifter om att Manafort träffade Wikileaks grundare Julian Assange under 2016, samtidigt som Manafort tog över ordförandeskapet i valkampanjen. Manafort förnekar uppgifterna om möte med Julian Assange, som sedan flera år uppehåller sig på Ecuadors ambassad i London.

– Den här historien är fullständigt falsk och medvetet ärekränkande. Jag har aldrig träffat Julian Assange eller någon med anknytning till honom, säger Manafort via en talesperson.

Det var Wikileaks som senare under hösten 2016 läckte mejl som stulits från Hillary Clintons valkampanj, epost som CIA med flera menar stals av ryska hackers.

Assange har tidigare förnekat att hans visselblåsarorganisation tagit emot läckta mejl från Ryssland.

Men två andra inofficiella tidigare rådgivare till Donald Trump, Roger Stone och hans samarbetspartner Jerome Corsi, misstänks av ryssutredarna också för att ha farit med osanning, enligt New York Times. Det handlar om de tusentals mejl som stals från Clintons dåvarande kampanjchef John Podesta och läcktes via Wikileaks.

Roger Stone, en konservativ konsult och opinionsbildare, bad Corsi ta reda på vad Assange hade för information om Clinton, säger Corsi till tidningen och befarar att han löper risk att åtalas av Muellers utredare.

Efter reklamen visas:
Trump: Vi är med Saudiarabien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons