Annons
Kommentar

Erica Treijs:Många beredda att göra vad som helst för skönhet

Foto: Science Photo Library

Skärpta krav för skönhetsbranschen – äntligen. Efter årtionden av vilda västern ska estetiska ingrepp och injektionsbehandlingar regleras. I framtiden ska bara specialistläkare få operera.

Under strecket
Publicerad

Alltför många kroppar har genom åren vanställts av klåpare som gjort allt för att tjäna pengar på människors önskan att accepteras av sig själva och sin omgivning. Priset har varit högt och har förutom åtskilliga (tio)tusenlappar även inneburit spruckna läppar, havererade näsor och hud som bränts. Och det hittills utan det skydd och den säkerhet som patienter inom hälso- och sjukvården omfattas av. Med ny lagstiftning och krav på klinikerna att teckna en försäkring kan patienterna få en större chans till ersättning om något går fel. Förhoppningsvis leder nya regler även till att de värsta salongerna tvingas stänga.

”Behind every beautiful thing, there’s some kind of pain”, skaldade Bob Dylan. Det var något vi blev varse under arbetet med SvD-serien ”Skönhetens pris”, där vi granskade skönhetsindustrin.

Berättelser rasade in från unga som fallit offer för oseriösa aktörer och inte hade råd att återställa ingrepp som gått fel – och som stod ensamma med ärren och skammen. Men det värsta var kanske hur enkelt plagiat av välkända filler-märken (medel som används i sprutform mot bland annat rynkor) kunde köpas på nätet. Och att de varken var sterila eller innehöll det som stod på förpackningen.

Annons
Annons

Den seriösa delen av branschen har länge önskat en bättre lagstiftning. Märk väl att det handlar om att skärpa kompetenskraven för att få skära i människokroppar. Det låter galet att förslaget kommer först nu. Men många är beredda att göra nästan vad som helst för skönhet.

Det låter galet att förslaget kommer först nu. Men många är beredda att göra nästan vad som helst för skönhet.

Önskan om ett tilltalande yttre är lätt att vifta bort, men samtidigt djupt rotad hos människan. Adjektiv som ”vacker”, ”sublim” och ”fantastisk” har genom historien förknippats med det goda. Och vill man vara god måste man också vara skön – om inte annat för att hålla träfracken stången och självförtroendet i schack.

Enkelt i teorin. Svårt i praktiken.

För plötslig räcker inte längre ett lager spackel för att känna sig fräsch och dra utvalda blickar till sig – eller ens för att blidka ett osäkert inre.

Det blir kniven, sprutorna och silikonet.

Och det är många som drivit på denna utseendehets. I dag läggs sminkvideor ut på löpande band, skönhetssalongerna dyker upp runt om i staden och influencers visar upp sina sponsrade produkter. Män flexar i linne med en hantel av modell tyngre. Alla är sin egen produkt. Allt är till salu.

Så, subjekt, objekt eller patriarkat, bryr sig ens någon?

Bevisligen, för starka motrörelser växer fram och det finns de som fått nog. Före detta skönhetsbloggaren Annahita Yazdi har slutat shoppa och flyga, och istället för att tala om egen fägring missionerar hon numera om klimatet och planetens väl och ve. Hennes avbön lyder:

”Jag kan inte göra detta mer.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons