Annons

Linda Bakkman:Många fertila kvinnor missar viktigt kostråd

Skuldkänslor och rädsla för att skada fostret genom att äta något ”förbjudet”. Det är verkligheten för många som väntar barn. Forskning vittnar om att kostråd för gravida har svårt att nå fram och att barnmorskor anser sig ha otillräckliga kunskaper.

Under strecket
Publicerad

Valnötter innehåller omega-3, folat, järn och rikligt med energi – perfekt som en del av en näringsrik kost för gravida. Illustration: Thomas Molén

Valnötter innehåller omega-3, folat, järn och rikligt med energi – perfekt som en del av en näringsrik kost för gravida. Illustration: Thomas Molén

Valnötter innehåller omega-3, folat, järn och rikligt med energi – perfekt som en del av en näringsrik kost för gravida. Illustration: Thomas Molén
Valnötter innehåller omega-3, folat, järn och rikligt med energi – perfekt som en del av en näringsrik kost för gravida. Illustration: Thomas Molén

Fyra gånger har jag skrivit in mig på MVC (mödravårdscentral) som gravid i vecka 8–10. Kostråden jag fått har varit både sparsamma och ytliga, ibland även tveksamma. Lyckligtvis har jag själv kunnat tillräckligt mycket om ämnet för att göra medvetna val, men många kvinnor i min närhet har känt en hopplöshet och förtvivlan i samma situation.

En doktorsavhandling från Umeå universitet tyder på att gravida kvinnor upplever stress, oro och skuldkänslor inför kosten. Det finns en rädsla för att skada det ofödda barnet genom att råka äta något ohälsosamt eller ”förbjudet”.

De barnmorskor som intervjuas i avhandlingen vittnar om att resultatet kan bli både en överdriven riskmedvetenhet och en nonchalans.

Istället för att behöva hålla koll på om brie och fetaost är pastöriserade så kanske man skippar all ost, för säkerhets skull. Eller så blir alla kostråd för mycket att ta till sig och man bestämmer sig för att ta allt med ”en nypa salt”. Avhandlingen visar också att kvinnorna inte uppfyller råden och att barnmorskorna själva anser sig ha otillräckliga kunskaper om kost.

Annons
Annons

Att kostråd ofta präglas mer av tabun än möjligheter blir kanske som allra mest tydlig när du är gravid. I en period när du behöver tillräckligt med energi och näring är det viktigt att också veta vad du och ditt barn behöver. Vad du faktiskt ska äta. Kosten under graviditeten kan påverka såväl mammans hälsa som barnets. Här går jag igenom tre områden som är viktiga att ha koll på.

1. Tillskott av folsyra för alla fertila kvinnor

Folat är ett naturligt förekommande B-vitamin som vi får i oss genom kosten. Folsyra är en syntetiskt framställd variant av folat. Detta vitamin behövs för normal fosterutveckling och minskad risk för ryggmärgsbråck. Tillfredställande nivåer är extra viktiga redan i början av fostrets celldelning, alltså vid befruktningstillfället. Eftersom många skriver in sig på MVC runt vecka 10 kommer dessa råd lite sent, och långt ifrån alla graviditeter är planerade. Därför är rådet till alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta ett dagligt tillskott av folsyratabletter fram till tolfte graviditetsveckan. Min upplevelse är dock att många i målgruppen tyvärr inte vet om den rekommendationen.

Tänk på: Att baljväxter, gröna bladgrönsaker, bär och fullkornsprodukter är folatrika livsmedel. De är viktiga generellt och genom hela graviditeten.

Rekommenderat dagligt intag av folat är 500 mikrogram för gravida och ammande kvinnor. Genom att kombinera följande livsmedel kan du nå upp i halva det intaget: 100 gram konserverade kikärtor, två skivor fullkornsbröd, 75 gram fryst broccoli, 30 gram spenat, 100 gram frysta hallon.

Annons
Annons

2. Kroppen behöver mer järn

För den som är gravid ökar behovet av järn. Det beror dels på att det växande fostrets blodbildning behöver järn men också på att den gravida kroppen behöver kunna transportera mer syre och att bra järnstatus är viktigt då man står för stora blodförluster i och med förlossningen. Järn hittar du rikligt i kött (rött kött är inget problem för gravida så länge det är genomstekt), fullkornsprodukter, baljväxter, nötter, fröer och mörk choklad.

Tänk på: Att även om du äter mycket järn kan du behöva järntabletter i slutet av graviditeten. Rådgör med din barnmorska. Kroppen har svårare att tillgodogöra sig vegetabiliskt järn. C-vitamin kan hjälpa upptaget av vegetabiliskt järn på traven.

Rekommenderat dagligt intag av järn för kvinnor i fertil ålder är 15 milligram. Genom att kombinera följande livsmedel kan du nå upp i hela det intaget: 2 matskedar pumpafrön, 2 skivor rågbröd, 1 ägg, 25 gram valnötter, en halv deciliter torkade aprikoser, 100 gram broccoli, 100 gram nötkött, 30 gram färsk spenat, 100 gram vita stora bönor och 10 gram mörk choklad.

3. Energibehovet ökar

Gravida har ett större energibehov och behöver därför äta mer än vanligt. Exakt hur mycket mer varierar från person till person och beror också på hur långt in i graviditeten du kommit. Du behöver inte lika mycket extra energi i första tredjedelen av graviditeten som i den sista. Under graviditeten ökar också behovet av näringsämnen som kalcium, jod, omega-3 och D-vitamin. Så länge du väljer näringstät mat för att tillgodose ditt ökade energibehov så får du också i dig mer näring.

Tänk på: Att näringsrika mellanmål som exempelvis nötter, frukt, grovt bröd, ägg och yoghurt hjälper dig öka både energi- och näringsintaget. Att äta regelbundet kan dessutom minska sötsuget, tröttheten och illamåendet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons