Annons

Många förlorar sparpengar med ”uselt alternativ”

Nästan alla sparar, men för lite. Så kan man sammanfatta en undersökning som Ipsos gjort om sparande, på uppdrag av Danske Bank. Dessutom låter många pengarna förlora i värde på usla sparkonton.

Under strecket
SvD
Publicerad

Maria Landeborn, Danske Bank.

Foto: Allis Nettréus

Maria Landeborn, Danske Bank.

Foto: Allis Nettréus
Maria Landeborn, Danske Bank.
Maria Landeborn, Danske Bank. Foto: Allis Nettréus

Nio av tio vuxna svenskar sparar i vart fall lite varje månad, visar Ipsos-undersökningen – och hela fyra av tio lägger undan mer än tio procent av sin disponibla inkomst.

Men svensken vill egentligen spara ännu mer. Enligt undersökningen vill hälften av de tillfrågade egentligen spara så mycket.

En ljuspunkt enligt undersökningen är att många börjar spara redan när de är unga. Var fjärde person i åldersgruppen 16-29 år sparar 10 procent eller mer av sin inkomst efter skatt.

Men det finns också saker som oroar.

– Jag ser framför allt två saker som oroar mig. Det ena är att män sparar mer än kvinnor. Tittar man på behovet av sparande skulle det behöva vara tvärtom, säger Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i ett uttalande.

Hon efterlyser fler incitament för pensionssparande, men också att den i familjen som tjänar mest tar ett större ansvar för sin partners sparande.

– Ett alternativ för att jämna ut skillnaden i en relation är att den som tjänar mer sparar åt den som tjänar mindre.

Ett annat problem som undersökningen visar är att var fjärde person placerar hela sparandet på ett sparkonto. Det innebär i praktiken att värdet på pengarna urholkas med tiden istället för att växa.

– För ett långsiktigt sparande är sparkontot ett uselt alternativ som inte har en chans att få pengarna att växa, säger Maria Landeborn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons