Annons

Många lider av brist på D-vitamin – sant eller falskt?

Under vintern i Sverige ser vi knappt solen, dessutom klär vi på oss i kylan. Innebär detta att vi får för lite av vitamin D, som kroppen bildar med hjälp av solens strålar? SvD:s Emma Frans söker svaret.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Foto: ColourboxBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Illustration: Thomas Molén

Foto: ColourboxBild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén Foto: Colourbox

Påstående:

Mörkret och bristen på solljus kan kännas tungt så här års, men kan bristen på sol också leda till vitaminbrist? Vitamin D kallas även för solvitamin eftersom solens strålar gör så att kroppen bildar D-vitamin.

Med tanke på hur lite solexponering vi får just nu är det rimligt att tänka sig att många lider av D-vitaminbrist i Sverige så här års.

Men vad säger vetenskapen?

För att minska risken för rakit ger vi därför i Sverige rutinmässigt D-vitamintillskott till barn i form av D-droppar.

Genomgång:

Under sommarhalvåret är solen vår viktigaste källa till D-vitamin, men eftersom vi också kan få i oss vitaminet via maten – framför allt när vi äter fet fisk – behöver inte vinterns mörker och vår täckande klädsel innebära en katastrof för våra D-vitaminnivåer. Dessutom kan D-vitamin lagras i kroppen.

Annons
Annons

D-vitamin är viktigt för skelettets funktion och brist på vitaminet kan hos barn ge upphov till rakit, även kallad ”engelska sjukan”, och resulterar i ett mjukt och missformat skelett. Hos vuxna kan D-vitaminbrist orsaka benuppmjukning, osteomalaci. För att minska risken för rakit ger vi därför i Sverige rutinmässigt D-vitamintillskott till barn i form av D-droppar.

Livsmedelsverket rekommenderar också D-vitamintillskott till andra riskgrupper – som personer med viss kosthållning, de som bär täckande klädsel eller inte vistas utomhus samt de som är äldre än 75 år¹.

Men hur vanligt är det egentligen med D-vitaminbrist?

En studie från Umeå universitet som publicerades 2015 undersökte förekomsten av D-vitaminbrist i befolkningen i Norr- och Västerbotten. Resultaten visade att medelvärdet av D-vitamin låg på tillfredsställande nivåer (68,1 nmol/l) och att förekomsten av D-vitaminbrist var mycket låg (0,7 procent), trots att studien utfördes under vintermånaderna. Studien visade dock att otillräckliga nivåer var relativt vanligt, och mest förekommande bland unga män².

Enligt dagens definition kan D-vitaminbrist vara ett problem i olika riskgrupper, men verkar vara ovanligt i befolkningen i stort.

Personer födda utanför Sverige och Finland hade lägre nivåer. Andra studier har visat att personer som flyttat från Afrika och Mellanöstern till norra Sverige ofta får brist på D-vitamin³.

Det finns också studier som visat att förskolebarn i norra Sverige har för låga nivåer av D-vitamin redan i slutet av sommaren och att värdena sjunker under vintern⁴. Sammanfattningsvis verkar D-vitaminbrist alltså inte vara något stort problem bland vuxna som är födda i Sverige, men kan vara det för andra grupper.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Vissa hävdar dock att gränsvärdena för D-vitaminbrist är för lågt satta och att även det som i dag kallas ”otillräckliga nivåer” av D-vitamin kan vara problematiskt och öka risken för ohälsa på lång sikt. Bland annat har det föreslagits att låga nivåer av D-vitamin kan medföra en mängd andra hälsoproblem, som demens, multipel skleros och depression⁵.

Andra experter invänder och poängterar att för mycket D-vitamin kan vara farligt för hälsan och att kosttillskott riskerar att göra mer skada än nytta⁶.

Slutsats:

Enligt dagens definition kan D-vitaminbrist vara ett problem i olika riskgrupper, men verkar inte vara vanligt i befolkningen i stort.

Det finns dock experter som anser att även det som kallas ”otillräckliga nivåer” av D-vitamin, något som är relativt vanligt, ökar risken för ohälsa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons