Annons

”Många missförstår syftet med att provsmaka vin”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Vad är egentligen ett bra svar när man får provsmaka vin på krogen? Det undrar signaturen Vinnovisen. Var inte rädd för att be om hjälp – och tänk på att du dricker för din egen skull, tipsar Sofia Larsson.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag undrar lite över det här med att beställa vin på restaurang. Ibland får man smaka av, ibland inte. Jag känner mig alltid lite stressad när det är dags och det känns som att jag får lite blackout och inte riktigt smakar av alls, utan säger ”tack det blir bra” vad jag än blir serverad. Men jag vet ju heller inte något om vin och är väl i ärlighetens namn inte redo att lägga en massa tid och energi på att inhämta kunskap om ämnet.

Kan du förklara lite hur man ska tänka kring vinbeställning på restaurang och vad som förväntas av en egentligen?

/Vinnovisen

Sofia Larsson: För den som inte är vinintresserad är det nog ganska vanligt att beställa in vin genom ”blunda och peka”-metoden. Eller att köra med ett säkert kort och beställa in ”Husets”. På en ambitiös restaurang kan det senare vara ett bra alternativ, då de förmodligen valt ut något som passar de flesta smaker och som är prisvärt. (Men det kan också vara ett mediokert vin som restaurangen kan lägga stor vinstmarginal på.)

För den som inte är insatt kan vinvärlden vara en djungel. Det jag tycker är viktigt att påpeka i sammanhanget är att du dricker för din egen skull, inte för att imponera på någon annan. Du ska tycka att det är gott, annars finns det ju ingen annan anledning att dricka (eller jo, det finns, men det är ett ämne för en helt annan typ av text).

Annons
Annons

Ett tips är att identifiera din egen smak och definiera den med enkla termer, då kan du alltid fråga efter ”ett vitt vin med frisk syra” eller ”ett strävt och kryddigt rödvin”. På så vis behöver du inte kunna något om vare sig länder, druvor eller vinfabrikanter. Men blir förhoppningsvis alltid nöjd ändå.

Något man kan tänka på är att beställa vinerna i ”rätt ordning” till en middag. Det vanligaste är att man dricker vitt före rött, lätt före fylligt, torrt före sött och ungt före gammalt. Men en bra servitör/sommelier kan hjälpa till att föreslå oväntade val. Passa på att utnyttja deras kompetens, det finns verkligen ingen skam i att fråga.

Om det luktar rostigt, fråga då om flaskan varit öppen länge.

Något som många, inte bara du, är osäkra på är just anledningen till att servitören häller upp en liten sipp för någon i sällskapet att provsmaka. Det är inte för att man ska avgöra om vinet faller en på läppen eller inte, man har redan gjort sitt val när man beställde. Syftet är att ge gästen en chans att kontrollera att det inte är något fel på vinet, vin är en naturprodukt och ibland kan en flaska ha blivit dålig. Beställer ett sällskap in mer än en flaska av samma sort ska man alltså få provsmaka samtliga flaskor. Smakar det surt, mögligt eller på något sätt märkligt så ordnar servitören en ny flaska.

– Så fort det sticker obehagligt i näsan eller luktar våt kartong/gammal swimmingpool, då är det med all säkerhet ”korkat”, en kemisk reaktion som kan ske när en naturlig kork varit defekt på något sätt. Eller om det luktar rostigt, fråga då om flaskan varit öppen länge, då vinet kan ha blivit rejält oxiderat. Det gäller även vin med skruvkork, säger Amalia Gonzalez Stöckel, vinskribent och sommelier.

Är du osäker på om det smakar som det ska eller inte så kan du be servitören om hjälp. Hen bidrar gärna med sin professionella åsikt, om det är en bra restaurang.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons