Annons

Många räknar med norsk räntehöjning

Norges centralbank, med Øystein Olsen som chef, har höjt räntan tre gånger under det gångna året och de flesta räknar med att det blir en höjning till nästa vecka. Arkivbild.
Norges centralbank, med Øystein Olsen som chef, har höjt räntan tre gånger under det gångna året och de flesta räknar med att det blir en höjning till nästa vecka. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Norge centralbank kan gå mot strömmen och strama åt med en räntehöjning nästa vecka, enligt en enkät gjord av Reuters.

En knapp majoritet, 15 av 29 analytiker i enkäten, tror att det blir en räntehöjning med 0,25 procentenheter till 1,50 procent.

Under strecket
TT
Publicerad

Men osäkerheten är mycket stor bland bedömarna inför räntebeskedet, sedan Europeiska centralbanken och USA:s centralbank Federal Reserve har inlett en ny period av stimulanser med allt från räntesänkningar till nya stödköp. 14 av 29 analytiker tror Norges centralbank lämnar styrräntan oförändrad på 1,25 procent.

Norges centralbank, med Øystein Olsen som chef, har höjt ränta tre gånger under det gångna året och flaggade för nya höjningar i september och 2020 i samband med ett räntebesked i juni.

Den norska ekonomin ångar på, trots dämpad global tillväxt till följd av oron kring brexit och handelskriget mellan USA och Kina. Tillväxten beräknas i år lyfta till den högsta på sju år tack vare ett lyft för oljeinvesteringar, en relativt svag valuta och finanspolitiska satsningar.

Enligt den norska regeringens prognoser inför den norska höstbudgeten, som väntas den 7 oktober, antas tillväxten i år bli 2,7 procent följt av 2,5 procent 2020.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons