Annons

Färre anmälda brott i Järva – men oron lever

Sjuåriga Amir har nyss haft skolavslutning. Han har bott med mamma Nadja Nachete i Tensta i hela sitt liv.
Sjuåriga Amir har nyss haft skolavslutning. Han har bott med mamma Nadja Nachete i Tensta i hela sitt liv. Foto: Simon Rehnström

Färre anmälda brott, fler i arbete, mindre stenkastning. En försiktig optimism spirar vid Järvafältet, vars invånare i flera år stått i centrum för den politiska debatten. Samtidigt kastar dödsskjutningarna en skugga över stadsdelarna i nordvästra Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Integrationsdebatten behöver föras av arbetsmarknadens parter, boende och politiker”, säger Ahmed Abdirahman.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 2

Statsminister Stefan Löfven på Järvaveckan förra året.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 2 av 2

”Integrationsdebatten behöver föras av arbetsmarknadens parter, boende och politiker”, säger Ahmed Abdirahman.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

Nadja Nachete har varit på skolavslutning med sonen Amir. Hon har bott i Tensta i åtta år, men vill flytta härifrån. Familjen bor trångt, och hennes yngsta son har speciella behov och har svårt att sova. Utanför fönstret samlas högljudda ungdomar på kvällarna.

– Tensta har förändrats, det har blivit sämre. Unga respekterar inte vuxna längre, de vill bråka, säger hon och lägger till:

– Ska jag säga något bra med Tensta är det att man aldrig känner sig ensam här.

Klart färre stenkastningar och våldsamma upplopp

Under onsdagen drar Järvaveckan igång där tiotusentals besökare kommer till Spånga IP för att lyssna på politiker, föredrag och artister. Sedan smygstarten 2016 har alla partiledare varit där. Grundaren Ahmed Abdirahman menar att politiker ofta talar om dem som bor här – och inte med dem.

– Vi vill ha ett samtal om vart Sverige är på väg. Integrationen är en ödesfråga, säger han.

”Integrationsdebatten behöver föras av arbetsmarknadens parter, boende och politiker”, säger Ahmed Abdirahman.
”Integrationsdebatten behöver föras av arbetsmarknadens parter, boende och politiker”, säger Ahmed Abdirahman. Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons

Invånarna i stadsdelarna runt Järvafältet, som Tensta, Rinkeby och Husby, har varit i fokus för den politiska debatten de senaste åren – men frågan är vad som har hänt med deras område under tiden?

Ahmed Abdirahman ser en del positivt.

– Vissa skolor har förbättrat sig mycket. Och det finns starka eldsjälar och en vilja att motverka brottsligheten och det dödliga våldet, säger han.

Husby, Tensta och Rinkeby klassas fortfarande som särskilt utsatta områden av polisen i den nya rapport som kom i början av juni. Men vid namnen finns nu en grön pil uppåt.

I statistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå) har antalet anmälda brott gått ner med 12 procent i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta mellan åren 2015 och 2018. När det gäller den kategori som kallas ”brott mot person” står antalet stilla i det första området, minskar en aning i det andra. Narkotikabrotten ökar i antal, men ses som en följd av ökad polisiär närvaro.

Daniel Mattsson, teamledare i lokalpolisområde Rinkeby, är en aning försiktig med att tolka brottsutvecklingen genom anmälda brott, eftersom anmälningsbenägenheten varierar.

Men han säger att polisens möjlighet att arbeta i området förbättrats.

– Det är klart färre stenkastningar och våldsamma upplopp och vi kan ingripa i området på ett annat sätt. Jag tror inte att alla boende tycker att det har blivit bättre, men vår arbetssituation har blivit lite bättre, säger Daniel Mattson.

Invånarna runt Järvafältet uppger sig inte vara utsatta för brott i klart högre utsträckning än i andra stadsdelar, enligt Stockholms stads trygghetsundersökning från 2017, även om rån och klotter sticker ut. Men boende här är mycket mer rädda för att utsättas för brott – och de blir störda mer av stökiga grannar och narkotikahandel.

Annons
Annons

Statsminister Stefan Löfven på Järvaveckan förra året.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Detta samtidigt som stadsdelarna drabbats av flera mord i pågående gängkonflikter. Senast i april sköts en tonåring i magen i Rinkeby.

– Jag tror att skjutningarna de sista tre åren i offentlig miljö påverkar all form av otrygghet, säger Daniel Mattsson som pekar på att människors oro över bränder och inbrott ökar samtidigt som de brotten faktiskt går ner.

Statsminister Stefan Löfven på Järvaveckan förra året.
Statsminister Stefan Löfven på Järvaveckan förra året. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När det gäller den övriga utvecklingen går en del åt rätt håll:

  • Andelen med ekonomiskt bistånd har minskat i Rinkeby, Husby och Tensta de senaste tre åren.
  • Valdeltagandet har gått upp mellan 2014 och 2018 i Rinkeby och Tensta, dock inte i Husby.
  • Den öppna arbetslösheten minskar, även om den är 2,5 gånger så hög som snittet i staden, och sysselsättningen ökar. I Husby arbetar klart fler kvinnor i dag.
  • Gymnasiebehörigheten har ökat.
  • I övrigt stärks segregationen. Andelen med utländsk bakgrund ökar. I Rinkeby är nu 91,3 procent födda utomlands eller har två föräldrar som är det.

Susanne Tengberg, som arbetar med förebyggande insatser på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, menar att utvecklingen generellt går åt rätt håll.

– Sedan finns det utmaningar, de fortsätter vi att jobba med, säger hon.

Hur ser du på att era invånare är så mycket mer otrygga än andra stockholmare?

– Det har ju varit en hel del händelser när det gäller otrygghet och skjutningar. Men polisen jobbar intensivt i nära samarbete med förvaltningen, säger Susanne Tengberg.

– Några av de största utmaningarna är annars trångboddhet och att jobba för att fler unga ska gå ut skolan med godkända betyg.

Brottslighet runt Järvafältet

Rinkeby-KistaSpånga-Tensta
Antal anmälda brott 2015104006700
Antal anmälda brott 201892005900
Anmälda brott mot person 201519901263
Anmälda brott mot person 201819341022
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons