Annons

Många utmaningar kvar trots USA:s högkonjunktur

Den amerikanska ekonomin går som tåget. Trots det står Jerome Powell inför en rad utmaningar som ny chef för USA:s centralbank, som likt Riksbanken kämpar med att få upp inflationen till målet.

Under strecket
Publicerad

Jerome Powell väntas höja räntan vid onsdagens Fed-möte.

Foto: Jacquelyn Martin/APBild 1 av 1

Jerome Powell väntas höja räntan vid onsdagens Fed-möte.

Foto: Jacquelyn Martin/APBild 1 av 1
Jerome Powell väntas höja räntan vid onsdagens Fed-möte.
Jerome Powell väntas höja räntan vid onsdagens Fed-möte. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Analytikerkåren är helt enig. Samtliga drygt hundra ekonomer i en enkät av Reuters tror att Federal Reserve på onsdagen kommer att höja sin styrränta för sjätte gången på drygt två år, till 1,50–1,75 procent. Beslutet blir det första som Jerome Powell fattar som ny chef för USA:s centralbank efter att president Donald Trump gav Janet Yellen sparken.

De flesta bedömare tror att högre inflation gör att Fed kommer att kunna höja räntan tre eller fyra gånger i år utan att äventyra en uppgång i inflationen. Men resan mot mer normala räntor kommer inte vara enkel och den nya Fed-chefen står inför en rad utmaningar under resans gång.

Den mest uppenbara är att trycka upp inflationen till målet. Likt Riksbanken har Fed inte lyckats öka konsumentpriserna till sitt 2-procentsmål på många år. Amerikansk inflation var senast 1,5 procent. Visserligen ökade lönerna senast med mer än sedan den globala finanskrisen, men den högre nivån är fortfarande inte tillräcklig för att trycka upp inflationen till målet.

Annons
Annons

– Lönetrycket måste komma upp en bit till innan det kommer att bli något stort tryck uppåt på inflationen, säger Ingrid Wallin Johansson, USA-ekonom på Swedbank.

Man vet inte exakt hur den här mer expansiva finanspolitiken kommer att slå igenom på tillväxten och inflationen

Trots det är Ingrid Wallin Johansson optimistisk om att inflationen kommer att öka, bland annat på grund av att arbetslösheten har sjunkit till mycket låga nivåer, eller drygt 4 procent. Samtidigt är antalet lediga jobb och människor som säger upp sig är på de högsta nivåerna sedan finanskrisen. Det tyder på en stark arbetsmarknad där det bör bli lättare för arbetstagare att förhandla fram högre löner.

– Det är på många sätt arbetstagarnas marknad på arbetsmarknaden i USA just nu, även om man inte ser så mycket på lönerna ännu, säger Ingrid Wallin Johansson.

Även Andreas Johnson, USA-ekonom på SEB, tror att amerikansk inflation ska ta fart. Det beror också delvis på att dollarn är svag, vilket driver upp inflationen genom höjda importpriser. Dessutom kommer Donald Trumps skattesänkningar för hushåll och företag att elda på inflationen genom att öka konsumtion och investeringar. Kongressen beslut tidigare i år om att höja statens utgifter kraftigt de närmsta två åren kommer sannolikt också att spä på inflationen i år, menar Andreas Johnson.

Andreas Johnson tror därför att det finns en stor risk för att inflationen ökar mer än Feds prognos på 1,9 procent i slutet av året. Om amerikansk ekonomi fortsätter att växa det närmsta året så kommer den här konjunkturuppgången att bli den längsta som någonsin uppmätts i landet.

Annons
Annons

Det gäller därför för Jerome Powell och hans kollegor att hitta rätt balans när de höjer räntan. För många höjningar riskerar att knäcka högkonjunkturen. För få riskerar att leda till en överhettning av en redan mycket het ekonomi.

– Det är ett ganska svårbedömt läge just nu trots allt, med ganska många osäkerhetsfaktorer. Man vet inte exakt hur den här mer expansiva finanspolitiken kommer att slå igenom på tillväxten och inflationen, säger Andreas Johnson.

Han pekar också på Donald Trumps nyligen införda tullar på stål och aluminium. Det riskerar att orsaka ett handelskrig men andra länder, viket skulle vara dåligt för både tillväxt och ekonomi.

Enligt Ingrid Wallin Johansson blir en av Jerome Powells största utmaningar att kommunicera på ett bra sätt med marknaderna som den senaste tiden visat sig vara mycket orolig för snabba räntehöjningar. För några veckor sedan föll världens börser rejält efter att högre än väntade lönesiffror gav investerare rejäl skrämselhicka.

– Det blir viktigt hur han kommunicerar. Här var hans företrädare, Janet Yellen, något av en mästare, säger Ingrid Wallin Johansson.

Hon pekar också på något annat som Fed måste ha i bakhuvudet när den höjer räntan. Eftersom många tillväxtländer lånar mycket dollar, och räntehöjningar oftast leder till en starkare dollar, kan höjningar göra det dyrare för utländska låntagare att betala sina lån. För snabba och stora höjningar i USA riskerar därför att trigga kriser utomlands som skulle kunna spilla över på amerikansk ekonomi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons