Annons

”Jag har många vänner som redan packat sina väskor”

Brexit påverkar även de svenskar som bor i England. Elias Hemmilä har bott i Manchester i tre år och funderar nu på att flytta från landet.

– Jag har många vänner som redan har packat sina väskor och dragit, säger han.

Publicerad
Elias Hemmilä bor i Manchester och säger att ”man inte kan föreställa sig hur det kommer vara förrän det händer”, om Brexit.
Elias Hemmilä bor i Manchester och säger att ”man inte kan föreställa sig hur det kommer vara förrän det händer”, om Brexit. Foto: Privat och Tim Ireland/AP

Elias Hemmilä och hans vänner skämtar ibland om att de kommer tvingas äta baked beans till frukost, lunch och middag efter Brexit. Blir det en hård brexit utan handelsavtal med EU är det ganska troligt att det ”kommer se annorlunda ut på hyllorna i affärerna”, säger han.

– Man kan inte riktigt föreställa sig hur det blir förrän det händer.

Med drygt två veckor kvar till den 29 mars och utträdet råder fortfarande stor oklarhet. Elias Hemmilä har brittiska vänner som sagt upp kontakten med andra vänner eller till och med hamnat i fysiska konflikter om Brexit.

Annons

Storbritannien var redan väldigt polariserat, Brexit förstärker det.

– Storbritannien var redan väldigt polariserat, Brexit förstärker det. Man klandrar hela tiden den andra sidan. Mina vänner som röstade för att stanna har många gånger nästan gråtit för att de är så besvikna på sina landsmän, säger Elias Hemmilä.

Även Elias själv är besviken på resultatet, som har påverkat hans syn på landet. Han säger att det har blivit ”en fruktansvärd soppa”.

– Jag är chockad över hur förhandlingarna har gått. Det är två veckor kvar och ingen vet vad som kommer hända. Det känns inte längre lika kul att bo och jobba här, mitt i kaoset, säger han.

På svenska ambassaden i Storbritannien är Brexit en prioriterad fråga och man har man satt in extra resurser för att bemöta alla frågor. Både informationsmöten och extra telefontid.

– Andelen frågor har ökat, särskilt med anledningen av den osäkerhet som finns kring ”no deal”. En del är enkla, men det ringer även folk med klurigare frågor som vill känna en extra trygghet och få någon att prata med, säger Åsa Höjer, kommunikatör på Sveriges ambassad i London.

Anti-Brexit protestanter protesterar i London.
Anti-Brexit protestanter protesterar i London. Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN

Hon berättar att många av de frågor man får är av mer praktisk natur kring in- och utresor, uppehållstillstånd och liknande.

– Det var mer oro direkt efter folkomröstningen, innan man visste vad som skulle hända. Nu vet man att de svenska medborgare som bor i Storbritannien idag kommer att kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd och ha möjlighet att bo kvar i landet, säger Åsa Höjer.

Men Elias Hemmilä är orolig. Redan efter första omröstningen märkte han en skillnad. Attityderna förändrades, stämningen blev uppiskad. Elias och andra invandrare blev utpekade som ett problem. Även hans arbetssituation påverkades.

Vi pratar om det nästan varje dag. Det påverkar mitt jobb oerhört mycket.

Han arbetar som svensk marknadschef på ett digitalt vårdföretag. De har varit tvungna att omarbeta hela bolagsstrukturen, starta ett nytt moderbolag och samarbeta med apotek inom EU för att säkerställa bolagets överlevnad efter Brexit.

– Vi pratar om det nästan varje dag. Det påverkar mitt jobb oerhört mycket.

Elias berättar att närheten och öppenheten har varit viktig för honom: att kunna flyga hem till Stockholm på två timmar. Om det försvinner, eller blir påtagligt mer komplicerat och tidskrävande, kommer han ”inte palla” säger han.

– Då skulle jag definitivt överväga att flytta. Till Irland, Holland eller hem till Sverige igen. Jag har många vänner som redan har packat sina väskor och dragit.

Annons
Annons

Elias Hemmilä bor i Manchester och säger att ”man inte kan föreställa sig hur det kommer vara förrän det händer”, om Brexit.

Foto: Privat och Tim Ireland/AP Bild 1 av 2

Anti-Brexit protestanter protesterar i London.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons