Annons

Många vet inte hur de spärrar mobilen

Det är viktigt att använda unika lösenord för att förhindra åtkomst till mobilen. Arkivbild.
Det är viktigt att använda unika lösenord för att förhindra åtkomst till mobilen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Omkring 125 000 mobiltelefoner anmäls som stulna per år – och fem procent av mobilägarna säger att de någon gång blivit av med sin lur.

Ändå vet hälften inte hur mobilen kan spärras om den blir stulen eller borttappad.

Under strecket
TT
Publicerad

– Det är förvånansvärt få som vet hur mobilen kan spärras, med tanke på allt man kan komma åt i mobilen om den är öppen, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, till TT.

Cirka 125 000 mobiltelefoner anmäls årligen som stulna och i en Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra säger fem procent av ägarna att de någon gång blivit av med mobilen.

Om tjuven kan ta sig in i mobilen finns där ofta meddelanden, betalningstjänster, mobilt bank-id och kortuppgifter som gör att du kan bli av med mycket större summor än bara mobilens värde.

I undersökningen uppger nära fyra av tio svarande att de inte vet hur man säkerhetskopierar för att kunna få tillbaka informationen i mobilen om den försvinner. Hälften vet inte hur de spärrar mobilen för att förhindra åtkomst.

Vad är då viktigt för skärmlåset?

– Jag tycker man i första hand ska välja fingeravtrycksigenkänning. Väljer man siffror bör man inte ha uppenbara sifferkombinationer – som 0000 eller 12345 eller andra som är enkelt kopplade till mig, som personnummer, säger Lina Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons