Annons

Advokat: Åklagaren borde tagit hoten på allvar

Hon hade upprepade gånger polisanmält mannen för hot och trakasserier. I helgen misshandlades kvinnan så svårt att hon senare avled. Om utredare och åklagare tagit hotbilden mot kvinnan på allvar, hade hon levt i dag, anser advokat Elisabeth Massi Fritz.

Under strecket
TT
Publicerad

Elisabeth Massi Fritz.

Foto: Karl Nilsson/TT

Elisabeth Massi Fritz.

Foto: Karl Nilsson/TT
Elisabeth Massi Fritz.
Elisabeth Massi Fritz. Foto: Karl Nilsson/TT

Kvinnan hade polisanmält 33-åringen för hot och trakasserier under våren och mannen anhölls i sin frånvaro för några veckor sedan misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Men fem dagar före dödsmisshandeln hävde åklagaren anhållandet.

Våldsoffret hade tagit tillbaka anmälan, enligt uppgift från anhöriga för att hon var rädd för mannen. Ärendet lades då ner av åklagaren som förklarade agerandet med att kvinnan inte ville medverka i utredningen.

Brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz tycker att både utredarens och åklagarens hantering av fallet är fullständigt oacceptabel.

– Att kvinnan inte ville medverka på grund av rädsla för just den här mannen visar på ett stort behov av hjälp. Då ska inte åklagaren backa utan vidta åtgärder, säger Elisabeth Massi Fritz till TT.

Annons
Annons

Bevisning borde ha säkrats och kvinnan borde ha fått stöd och hjälp, menar hon. Då mannen tidigare dömts för liknande brottslighet och att hotbilden mot offret var känd anser hon att det också borde ha gjorts en hotbildsbedömning samt att kvinnan borde ha beviljats skydd.

– I alla mordmål jag har haft genom åren kan jag konstatera att de mördade också har blivit hotade. Om hoten hade tagits på allvar och tvångsåtgärder vidtagits mot förövaren hade inte heller den här kvinnan varit död i dag, säger Elisabeth Massi Fritz.

När anhållandet hävdes gjorde åklagaren bedömningen att polisförhöret som hållits med kvinnan inte skulle räcka för att 33-åringen skulle häktas. Att mannen tidigare begått brott räcker inte som skäl till ett häktningsbeslut, enligt chefsåklagare Per Nichols.

Åklagarmyndigheten har lämnat över ärendet till Riksåklagarens tillsynsenhet för utredning.

På fredag håller den 41-åriga kvinnans vänner en manifestation för att hedra hennes minne. Manifestationen äger rum på Sergels torg i Stockholm klockan 15 den 10 juni, skriver Aftonbladet.

Mannen är begärd häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Häktningsförhandling hålls i eftermiddag, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons