Annons

Mannen i Christer Gardells skugga träder fram

Nu har han fått som han ville i ABB. Lars Förberg alltså. För det är han som har suttit i styrelsen och gjort jobbet. Och det är han som är Cevians stora namn i Europa. Inte Christer Gardell. Lars Förberg är en makthavare som det gäller att ha koll på.

Under strecket
Publicerad

Lars Förberg.

Foto: Stefan Finger

Lars Förberg och Christer Gardell.

Foto: Björn Larsson Ask

Lars Förberg.

Foto: Stefan Finger
Lars Förberg.
Lars Förberg. Foto: Stefan Finger

I Sverige kopplas ständigt aktivistfonden Cevian ihop med grundaren Christer Gardell. Men på kontinenten associeras Cevian, som är Europas största aktivistfond, med grundaren Lars Förberg.

De grundade nämligen Cevian tillsammans. De satt där båda två på riskkapitalbolaget Capital Z:s kontor i London den 11 september 2001, då de skulle få in fondens första pengar. Amerikaner hade flugit över från riskkapitalbolagets kontor i New York för att skriva under avtalet.

Men plötsligt knackade det på dörren. Ett flygplan hade flugit in i World Trade Center. Topparna skrev ändå på. Inte förrän efter mötet stod det klart att det var en terroristattack, som fick världens finansmarknader att nästan torka upp.

Förbergs och Gardells fond startade alltså med en ökenvandring. De kastade sig på ett flyg så fort någon någonstans i världen visade minsta tillstymmelse till att ha ett vattenhål, det vill säga ett intresse av att sätta in pengar. Inte förrän 2003 kom de igång. På middagen som firade att fonden var full fick gästerna ett skohorn i present. Som symbol för att det nästan inte hade gått vägen.

Annons
Annons

Lars Förberg och Christer Gardell.

Foto: Björn Larsson Ask

Förberg och Gardell hade jobbat ihop i investmentbolaget Custos, där de hade gjort exakt samma sak som de senare skulle göra i Cevian. Nämligen köpt aktier i börsnoterade bolag, krävt förbättringar för att få upp aktiekursen och sedan sålt aktierna.

Eftersom Christer Gardell var vd för Custos var det han som stod på barrikaderna i medierna, medan hans högra hand Lars Förberg befann sig i skuggan. Därför föll det sig naturligt att det fortsatte så i Cevian. Christer Gardell var den som syntes, gärna med sitt älskade tennisracket i handen. Medan Lars Förberg var medieskygg.

När Cevian skulle börja investera i Europa 2007 flyttade Lars Förberg till Zürich med sin familj. Numera jobbar hälften av Cevians cirka 40 anställda där.

Och på senare år har Lars Förberg börjat ta sig ton i medierna ute i Europa. Nu senast, i fredags, kom ett porträtt på åtta sidor av honom i det schweiziska affärsmagasinet Bilanz. Han var månadens man och rubriken löd: Utan nåd.

Numera växeldrar duon. Den som sitter i ett bolags styrelse håller ofta en låg profil i offentligheten medan den andre går ut hårt i medierna.

Lars Förberg och Christer Gardell.
Lars Förberg och Christer Gardell. Foto: Björn Larsson Ask

I ABB sitter Lars Förberg i styrelsen, tillsammans med bland andra vice ordförande Jacob Wallenberg. Familjen Wallenbergs noterade investmentbolag Investor är verkstadsbolagets huvudägare. Cevian är näst störst.

Annons
Annons

Innan Förberg och Gardell gick in i ABB 2015 hade Cevian fört fler än hundra samtal i ett års tid: med ledningen, före detta medarbetare, kunder, leverantörer och branschexperter. Och innan Lars Förberg satte sig i styrelsen i fjol hade han beställt psykologiska profiler på alla styrelseledamöter. Därtill ägnar en av Cevians analytiker all sin tid åt ABB: kunder, konkurrenter, produktkategorier, tekniktrender. Allt enligt Bilanz.

I Cevian fattas inget investeringsbeslut utan att de båda grundarna är överens. Ändå är de rätt olika. Medan Christer Gardell ofta uppfattas som mer spännande och lite slängig, så ses Lars Förberg som mer seriös med sitt lågmälda och lugna sätt.

Men även om Lars Förberg kan kompromissa i mindre frågor så håller han fokus på målet. ”Många menar att de måste vinna varje strid. Det behöver inte jag. Jag fokuserar på att vinna kriget”, säger han till Bilanz.

I ABB har han kommit en bit på väg. Nu är affärsområdet Power Grids, som är världsledande på teknik som hanterar högspänningsöverföring, sålt till japanska Hitachi för 100 miljarder. En av de största industriaffärerna i Sverige någonsin. Drygt 4 000 svenskar, främst i Ludvika och Västerås, får en japansk ägare i stället för en schweizisk.

Tanken är att försäljningen, i kombination med en ny organisation, ska göra konglomeratet ABB mer lättstyrt. Och därmed mer lönsamt.

Cevian, som är registrerat i skatteparadiset Kajmanöarna, är självt mycket lönsamt. Kunderna betalar 15–20 procent i avgift på vinsten, som delas mellan alla partners (Lars Förberg och Christer Gardell är huvudägare), enligt Bilanz.

Därtill betalar kunderna en årlig avgift på runt 1,5 procent av tillgångarna. Den summan går främst till Lars Förberg och Christer Gardell. Eftersom tillgångarna ligger på cirka 122 miljarder får de dela på uppåt 1,8 miljarder per år, minus kostnaderna för att driva bolaget.

Länge har de alltså varit lika rika. Nu är båda också medieprofiler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons