Annons

Hinckley – en ung stalker med psykiska problem

Mer än 35 år efter skotten mot president Ronald Reagan utanför ett hotell i Washington kommer John Hinckley Jr att få lämna mentalsjukhuset där han hållits förvarad.

Under strecket
Publicerad

John Hinckley Jr 1987.

Foto: Charles Tasnadi/APBild 1 av 1

John Hinckley Jr 1987.

Foto: Charles Tasnadi/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Hinckley friges för mordförsöket på Reagan

WASHINGTON. Den 70-årige Reagan var mycket nära döden eftermiddagen den 30 mars 1981. Och hans liv räddades sannolikt av en snabbtänkt livvakt som beordrade limousinen att köra till akuten i stället för till Vita huset.

En kula av typen Devastator hade plattats till när den gick som en rikoschett från bilen och borrade sig in ett par centimeter från presidentens hjärta. Reagan skrev efteråt att det ”gör ont” att bli skjuten och att han bad en bön när han inte fick luft. Samtidigt som han närde hat till den unge mannen, skrev presidenten, bad han ändå en bön även för honom.

John Hinckley Jr var 25 år gammal och en stalker med psykiska problem. Han avlossade sex skott mot presidenten och hans följe, och presstalesmannen James Brady fick mycket allvarliga skador. Hinckley hade för övrigt köpt vapnet och ammunitionen helt lagligt – och James Brady och hans hustru Sarah ägnade sedan resten av sina liv åt kampen för striktare vapenlagar.

John Hinckley Jr 1987.
John Hinckley Jr 1987. Foto: Charles Tasnadi/AP
Annons
Annons

Efter dådet dömdes Hinckley till psykiatrisk vård, något som var omstritt och som Reagans dotter Patti Davis uttalat sig mot, senast förra året i en intervju med radiokanalen NPR.

– Han försökte döda en president. I vårt samhälle tar vi allvarligare på det brottet än på andra mordförsök, sade Davis.

Hinckleys familj har försökt att få honom frigiven i många år. Men makarna Reagan och sedermera deras barn har hela tiden protesterat mot ett sådant beslut. På onsdagen meddelade en federal domare i Washington att Hinckley får lämna sjukhuset och bosätta sig hos sin ålderstigna mor. Eventuellt kan detta ske redan nästa vecka, men hårda villkor gäller.

Domaren Paul Friedman skriver att han ”måste följa alla lagar, får inte dricka alkohol, använda illegala droger... eller äga vapen, ammunition”. Vidare fastslås att han inte får kontakta någon anhörig till Reagan, eller filmstjärnan Jodie Foster som han var besatt av. Redan i dag tillbringar Hinckley en viss period varje månad hos sin mor, och hans advokat har i intervjuer sagt att han inte utgör något hot mot någon.

Det tog lång tid för Reagan, som bara varit president i två månader vid attentatförsöket, att återhämta sig. Han vittnade själv om att denna nära-döden-upplevelse bidrog till att han verkligen ville närma sig Sovjetunionen och arbeta för att avskaffa kärnvapnen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons