Annons
Krönika

Katarina Wennstam:Mannens sexualitet fortsatt i centrum

Det var en biologilektion i åttan. Klassen satt och vred på sig och stirrade på katedern där läraren med ett ansträngt leende trädde en kondom på en trädildo.

Under strecket
Publicerad

**Sexkunskapen **hade hittills bara handlat om manliga ejakulationer och risken för oss tjejer att bli gravida, alternativt få könssjukdomar, alternativt bli utsatta för övergrepp. Stämningen var ganska pressad, som den blir när tjugofem fjortisar ska låtsas att de inte bryr sig ett dugg om något de tänker på större delen av dygnets timmar.

Jag räckte upp handen där och då. Jag minns att jag frågade något om klitoris. Jag hade läst på minsann och frågade karskt om det stämde att det betydde nyckel. Som i nyckeln till kvinnans njutning.

Klassen började skratta, läraren vred på sig som en mask. Det där var, för att uttrycka det milt, inte sådant man pratade om på biologin. Inte ens på sexkunskapen.

**En del har hänt **sedan dess, men fortfarande är det plågsamt tydligt hur mannens sexualitet oftast står i centrum och kvinnans kåthet antingen ska tigas ihjäl eller efterföljas av idel skrämselpropaganda. Kvinnor ska passa sig, hålla på sig, inte locka, inte utmana ödet.

Tjejerna fick tillbringa dagen med att lära sig självförsvar i gympasalen, och killarna fick träffa Olle Waller från Fråga Olle och prata om sex.

Annons
Annons

En skola jag besökte för en föreläsning för ett antal år sedan hade anordnat en temadag om kärlek och sex för niondeklassarna. Rektorn tyckte att det var en bra idé att dela på killar och tjejer för att undvika flams och trams. Sedan fick tjejerna tillbringa dagen med att lära sig självförsvar i gympasalen, och killarna fick träffa Olle Waller från Fråga Olle och prata om sex.

Sedan var dagen slut – grupperna bytte aldrig plats. Tjejer fick än en gång höra att sex är förenat med risker och killar fick än en gång bejaka sin lust. Istället för att byta plats.

Tänk om man hade låtit killarna prata om gränser och att en tjejs nej betyder nej, oavsett när det kommer. Om man hade låtit tjejerna prata om onani och lust.

För femton år sedan var det många som hånade RFSU då de lanserade ordet snippa. Ska det vara nödvändigt, liksom?

I dag finns inte den förskoleflicka, eller pojke, som inte vet att det heter snopp och snippa. Lika värda, lika vanliga.

**Jag har under åren **haft samtal med förskolepersonal som har berättat om småflickor som inte ens hade ett ord för sin snippa tidigare. Eller skräckexemplet med flickan som hade fått lära sig att den skulle kallas ”uschet”.

Snippan är lika mycket värd som snoppen, och den kvinnliga lusten är lika mycket värd som mannens. När RFSU nyligen drog igång en ordtävling för att få fram det bästa ordet för kvinnors onani var min spontana tanke att det är ganska otroligt att ingen har tänkt på det här förut. Med tanke på att vi alla gör det, både kvinnor som män. Utan att få håriga handflator.

Men det går lite i linje med den där fallossymbolen mitt i klassrummet och läraren som inte visste vad ordet klitoris betydde. Men det är som sagt tjugofem år sedan och äntligen blåser nya vindar. Passande nog vann ordet klittra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons