Annons

”Manodepressivt – priser ska ner”

För dyra bostäder, byggda på fel ställen. Banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist menar att svensk bostadsmarknad är manodepressiv och att priserna kommer falla mer.

Under strecket
Publicerad

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist

Foto: Anders Ahlgren och Janerik Henriksson/TT
Foto: Tomas Oneborg

1 / 3

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist Foto: Anders Ahlgren och Janerik Henriksson/TT

Svenska bostadspriser föll kraftigt 2017 men rörde sig i princip sidledes under förra året. Nu spår storbanken SEB att priserna kommer att falla igen det här året – med tre till fem procent. Totalt sett kommer priserna i slutet av året vara runt tio procent lägre än toppen 2017.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, skyller prisfallet på att det har byggts för mycket.

– Det är fortfarande lite för stort utbud. Vi har förmodligen byggt fel bostäder på fel ställen och för dyrt, säger Robert Bergqvist och fortsätter,

– Priserna ska ned ytterligare.

Foto: Tomas Oneborg

Han påpekar dock att det på många ställen i Sverige råder en jättestor bostadsbrist. Det tror han kommer att göra att priserna stabilseras nästa år.

– När vi väl har kommit förbi den här obalansen som vi har just nu på bostadsmarknaden så kommer de här underliggande krafterna tillbaka – att vi har en brist på bostäder, säger Robert Bergqvist.

Robert Bergqvist beskriver svensk bostadsmarknad som manodepressiv. Antingen byggs det på tok för lite eller byggs det för mycket, tycker Robert Bergqvist. För att få bukt med problemet krävs en bättre bostadspolitik.

Annons
Annons
Foto: Anders Ahlgren

2 / 3

Foto: Anders Ahlgren

Den politiska uppgörelsen över blockgränsen öppnade utlovade en friare hyressättning inom nyproduktion. Robert Bergqvist tror inte att det kommer att påverka byggandet speciellt mycket – i alla fall inte på kort sikt – men hoppas att uppgörelsen kan leda till andra viktiga reformer som gör att bostadsmarknaden fungerar bättre.

– Det finns en reformoptimism i den här uppgörelsen, säger Robert Bergqvist.

Annons
Annons

3 / 3

Efter reklamen visas:
Mellan raderna ÄR SVENSKARNA REDO FÖR HÖGRE RÄNTA?

Han förordar enklare byggregler, nedtrappade ränteavdrag och lägre skatter som gör det mer attraktivt att flytta och mer offentliga bostadsinvesteringar.

– Jag hoppas att vi får se en politik som ökar rörligheten på bostadsmarknaden, som är långsiktig och som klargör vad det är för spelregler som kommer att gälla, säger Robert Bergqvist.

Enligt Robert Bergqvist, kommer utvecklingen på bostadsmarknaden att påverka svensk ekonomi som bland annat på grund av fallande bostadsinvesteringar och sämre exportutsikter kommer att bromsa in i år.

SEB spår att tillväxten i svensk ekonomi mattas av till 2,2 procent till 1,6 procent i år – för att senare återhämta sig till 1,9 procent 2020.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons