Annons

Philip Manshaus erkänner händelseförloppet i Bærum

Philip Manshaus sitter häktad misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök.
Philip Manshaus sitter häktad misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök. Foto: Cornelius Poppe/TT

21-årige Philip Manshaus misstänks för attacken mot moskén i Bærum – samt mordet på sin 17-åriga styvsyster. Nu har han erkänt det faktiska händelseförloppet, enligt åklagaren.

Under strecket
Publicerad

Tidigare har Philip Manshaus, 21, vägrat att prata med både polis och rättspsykiatriker. Men på fredagen lät han sig förhöras av polisen i Oslo.

– Den misstänkte erkänner det faktiska händelseförloppet, men han har än så länge inte formellt tagit ställning till frågan om straffskuld. Hans förklaring är ett viktigt bidrag för den fortsatta utredningen, säger åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby enligt VG.

Fredagens förhör med Manshaus ska ha pågått i över fyra timmar.

– Han har förklarat sig om motivet bakom handlingarna och har gett polisen viktiga detaljer. Vi har fått flera uppgifter som är nya för oss, men vi kan inte kommentera dem, säger åklagaren till VG.

Den misstänktes försvarare Unni Fries var fåordig om vad som kom fram i förhöret.

– Förhöret gick bra och jag uppfattar honom som samarbetsvillig. Han nekar fortfarande till straffskuld, säger hon till VG.

Det var på lördagen den 10 augusti som Philip Manshaus misstänks ha avlossat flera skott inne i moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum. Han misstänks även ha mördat sin 17-åriga styvsyster kort före attacken.

Den misstänkte publicerade innan moskéattacken inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso och moskéskjutningarna i Christchurch i Nya Zeeland.

Philip Manshaus häktades i måndags i Oslo tingsrätt misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons