Annons

Mänsklig mur för att skydda fredagsbönen

Vid Stockholms moské bildade hundratals personer en mänsklig ring runt byggnaden på fredagen. Detta för att visa stöd för muslimer, en vecka efter terrorattacken i Christchurch.

– Jag är rörd över att så många väljer att visa sin solidaritet på det här sättet, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), en av deltagarna i manifestationen.

Under strecket
Publicerad

Manifestationen var utan tal, slagord och plakat.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Manifestationen var utan tal, slagord och plakat.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Manifestationen var utan tal, slagord och plakat.
Manifestationen var utan tal, slagord och plakat. Foto: Malin Hoelstad

I den mänskliga kedjan i vårsolen på Södermalm syntes både barnvagnar och kryckor. Manifestationen spreds genom ett evenemang på Facebook och hölls alltså på dagen en vecka efter terrorattacken på Nya Zeeland.

– Det handlar om att visa Stockholms muslimer att deras sorg och oro för vad som hände i Nya Zeeland inte är något de är ensamma i, utan att vi delar sorgen och oron, säger Mattias Schain, intiativtagare till manifestationen.

Efter reklamen visas:
Mänsklig ring för att skydda fredagsbönen

Liknande initiativ har tidigare tagits på andra platser. Mattias Schain, som själv är jude, lyfter en händelse efter attentatet mot synagogan i Köpenhamn 2015 som viktigt för honom.

Alla ska få utöva sin religiösa tro utan att behöva vara orolig över att det ska hända något.

– Då var det unga muslimer som bildade en mänsklig ring utanför synagogan i Oslo. Det berörde mig mycket, det lindrade känslan av utsatthet och ensamhet som kan skapas efter ett attentat. Och efter terrordådet ville jag ge tillbaka lite av den känslan till Stockholms muslimer, säger han.

En av deltagarna var Munube Kaya, 24. Hon var där med sina vänner för att visa solidaritet.

– Alla ska få utöva sin religiösa tro utan att behöva vara orolig över att det ska hända något. Jag vill visa mitt stöd till alla religiösa grupper, det spelar ingen roll om det är utanför en kyrka, moské eller synagoga, säger hon.

Amanda Lind, som är demokratiminister med ansvar för trossamfunden, deltog också.

– Vi vet att islamofobin växer i samhället, och tillsammans måste vi visa att det inte är okej. Jag är här för att visa att jag står upp mot det, säger hon.

Varför är det viktigt?

– Vi måste värna och kämpa för religionsfriheten. Alla som har en tro måste känna sig trygga när de utövar den, säger Amanda Lind.

Mattias Schrain är inte säker på hur många som deltog i manifestationen, men uppskattar antalet till 800 personer.

– Jag tror att det finns ett stort intresse för att uttrycka sin sorg och delaktighet efter det hemska dådet, säger han.

Efter reklamen visas:
Amanda Lind om manifestationen vid moskén
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons