Annons

Attefallshusen kan stoppas

Attefallshus är inte bara guld och gröna skogar. De svenska reglerna står nämligen i strid med Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Ute i villaområdena pyr konflikterna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Husesyn av ett föreslaget så kallat Attefallshus på Norrmalmstorg i Stockholm i mars 2014.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Husesyn av ett föreslaget så kallat Attefallshus på Norrmalmstorg i Stockholm i mars 2014.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Husesyn av ett föreslaget så kallat Attefallshus på Norrmalmstorg i Stockholm i mars 2014.
Husesyn av ett föreslaget så kallat Attefallshus på Norrmalmstorg i Stockholm i mars 2014. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sedan förra sommaren måste landets länsstyrelser samt mark- och miljödomstolar ta emot grannarnas överklaganden av Attefallshus.

Då valde Högsta domstolen att inte ta upp Mark- och miljööverdomstolens tolkning av Europakonventionen. Trots att svensk lag utformades så att Attefallshus inte skulle överklagas av grannarna, har de nu alltså rätt att göra det – med hänvisning till mänskliga rättigheter.

Om inte grannar har rätt att klaga kan startbesked för Attefallshus strida mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

– Utgör Attefallshuset en betydande olägenhet för grannen så kan ett överklagande också vinna framgång, säger Carl-Gustaf Hagander, f d tekniskt råd vid Mark- och miljööverdomstolen, MÖD.

Att grannen har rätt att överklaga betyder inte att den som bygger måste informera om ett planerat hus. Men med tanke på att länsstyrelserna tar emot allt fler överklaganden är det troligen en klok idé.

Annons
Annons

Mikael Bergelin, jurist vid enheten för överklaganden vid Stockholms läns länsstyrelse, uppger till SvD att man omedelbart efter den prejudicerande domen började pröva allmänhetens överklaganden.

– Sedan Mark- och miljööverdomstolens beslut har man rätt att överklaga. Länsstyrelserna prövar alltså även missnöje över Attefallshus.

Det är när Attefallshus innebär en ”betydande olägenhet” för grannar som de i efterhand kan stoppas, trots kommunalt startbesked. Europakonventionen för mänskliga rättigheter skyddar bland annat egendomsrätt. Attefallshusets lokalisering, placering och utformning kan enligt beslutet i Mark- och miljööverdomstolen ibland påverka grannar så negativt att deras rättigheter kränks. Det kan gälla ifall Attefallshuset leder till stor störning eller kraftig värdeminskning för grannen.

För närvarande arbetar regeringen med en lagändring som ska möjliggöra större Attefallshus. När lagen skrivs om väntas också grannars möjlighet att överklaga komma med explicit. Men enligt vad SvD erfar kommer den nya lagen inte hinna bli klar innan sommaren.

Därmed kommer Plan- och bygglagen ännu en tid att sakna ett formellt krav på att grannarna måste informeras om Attefallshus, trots att grannarna sedan i fjol ändå har rätt att överklaga de annars bygglovsfria husen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons