Annons

Maratonrättegång väntar Ola Rollén i Oslo

Bara fem månader efter att Ola Rollén anhölls på Arlanda är åklagaren klar med utredningen. Det blir åtal och åklagaren räknar med minst fyra veckor i Oslo tingsrätt.

– Vi är helt säkra på att vi kan bevisa att han har begått insiderbrott, säger åklagaren Marianne Bender.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén, vd för Hexagon.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén, vd för Hexagon.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén, vd för Hexagon.
Ola Rollén, vd för Hexagon. Foto: Tomas Oneborg

Hexagons vd Ola Rollén kan räkna med att tillbringa många veckor i Oslo framöver. På onsdagen lämnade åklagare Marianne Bender in stämningsansökan mot honom. Han åtalas för insiderbrott för köp av aktier i det norska biometribolaget Next Biometrics.

– Jag kommer att be om 4,5 veckor i Oslo tingsrätt, men det är samtidigt även upp till advokaterna att komma med inspel på tidsplanen, säger Marianne Bender.

Eftersom rättegångar bara hålls måndag till torsdag betyder det att åklagaren har begärt minst 18 dagar för rättegången mot Hexagons vd. Det är betydligt längre än liknande rättegångar i Sverige, men fullt normalt att en rättegång om insiderbrott kräver så många dagar i rätten i Norge, säger åklagaren.

Utredningen blev klar mindre än fem månader efter att Ola Rollén anhölls på Arlanda och därefter utlämnades till Norge.

Annons
Annons

– Utredningen har varit väldigt effektiv. Det har gått snabbt och vi har hållit flera förhör och gått igenom många beslag, säger Marianne Bender.

Ola Rollén har i flera omgångar sagt att han är oskyldig till anklagelserna.

– Det är inte ovanligt att en åtalad är oenig med oss när det gäller grunderna för åtal, säger åklagaren och fortsätter:

– Vi är helt säkra på att vi kan bevisa att han har begått insiderbrott.

Åklagarna hävdar att Ola Rollén, vid tidpunkten för köpet, kände till att Next skulle slippa de omfattande royaltybetalningarna. Åklagarna hävdar vidare att Ola Rollén redan i september samma år hade fått upplysningar från Nexts vd som handlade om en förväntad kursuppgång när en stor kund senare skulle tillkännages.

Ola Rollén får starkt stöd från Hexagons styrelse:

– Jag talar för hela styrelsen, samt för alla andra som gett sitt starka stöd till Ola – hans familj, medarbetare och Hexagons aktieägare – att vi står bakom Ola igenom denna process. Jag har full tilltro till att de anklagelser som han står inför kommer att avfärdas av domstolen, skriver Melker Schörling, Hexagons ordförande, i ett pressmeddelande.

Exakt hur åklagarens bevisning ser ut får allmänheten vänta med till rättegången inleds i Oslo. Till skillnad från i Sverige blir förundersökningsprotokoll inte offentliga när stämningsansökan lämnas in i Norge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons