Perfect Guide

”Instagram-rasen utmanar idén om vad en människa är”

Vad tänker du på om jag säger innovation, vetenskap och teknologiska framsteg?

Annons

Kanske tänker du på din smarta telefon och apparna där du kan lyssna musik, besöka doktorn, betala räkningarna, läsa tidningen, hitta potentiella sexpartners och boka en tågbiljett? Kanske till Älmhult. Eller bara till Enköping. Vad vet jag. Tänker du på Elon Musks elbilar, raketer och batterier? Kanske på förnybar energi eller artificiell intelligens? Stora omvälvande framsteg och innovationer som alla pågår just nu. Som förändrar mänskliga beteenden och ger nya gränslösa möjligheter.

Alla dessa framsteg får sannerligen sin beskärda del av uppmärksamheten (och kapitalet), men många av dem är fortfarande visioner, det vill säga sådant som (kanske) kommer att bli verklighet. Samtidigt görs det små framsteg i det tysta runtomkring oss hela tiden. Innovation finns ju i allt. Ta exempelvis Dubbeldusch som vid lanseringen i mitten av 80-talet fräckt och respektlöst kombinerade duschtvål med schampo. Ett innovationsrecept som gjorde att en hel generation hockey- och fotbollsgrabbar kunde packa ner en enda ask i sportbagen. Löddret tog hand om både kroppshygienen och det långa slingade nackhåret. Ja, jag utgår ifrån att det endast är grabbar som brukar Dubbeldusch.

Ytterligare ett hårrelaterat exempel: minns du när fudge ”disruptade” hårvax generellt och Dax Wax speciellt? Plötsligt gick det faktiskt att skölja fettet ur håret vid dagens slut. Jag minns också barndomens vinter- och skidkläder: blöta, kalla och tunga av väta. Och så de stickade lovikkavantarna där snön fastnade som kardborrar i handflatorna. 2018 gäller högteknologiska post Gore-Tex-ställ, utvecklade för överlevnad i Arktis, men vanligast förekommande i Sälens blå pister. Denna utveckling gäller alla moderna kläder: så lätta, nätta, komfortabla och välsittande. Och samtidigt funktionella. Sätt på dig en äldre överrock, låt säga tio år gammal, och du kommer märka att den väger mer än hela din kroppsvikt, trots att den inte skyddar mot ett lätt duggregn.

Ytterligare ett exempel: min pappa hade fram tills nyligen ett par Ray-Ban från 1970-talet liggande i bilen. Under åren har fordonen bytts ut, men solglasögonen har hängt med genom decennierna. Kalla, vassa stålkanter i hela ansiktet och bakom örat. Ett tortyrredskap. En krock skulle innebära giljotinering. Denna utveckling mot ökad komfort gäller ju allt som vi dagligen använder: sängkläder, underkläder, gräsklippare, grillar, sportutrustning och allt som finns i badrumsskåpet. Vi tar denna utveckling för givet, men någonstans sitter det en människa som ägnar livet åt att tänka ut hur man kan kombinera densiteten hos schweizernöten med luftigheten hos Kexchoklad. Som ett exempel. Vi borde skicka alla dessa hjältar som verkar i det fördolda en tacksamhetens tanke.

Ytterligare en innovation som har smugit sig på i det tysta är förändringen av våra egna utseenden. Människan har aldrig varit så snygg som nu. Detta är förstås svårt att härleda till en enda uppfinning; det är snarare resultatet av många små innovationer. Jag vet att nostalgi-ivrare gärna hävdar det motsatta: att allt och alla var snyggare förr. Det är helt enkelt inte sant. Har du sett porträtt på människor från Karl XII:s tid? Eller bara från 1970-talet? Ju längre bak i tiden vi går desto mindre attraktiv tycks människan bli. För ingen kan väl påstå att personerna som porträtteras i holländskt 1500-talsmåleri ser bättre ut än ”influencern” Kenza?

Jag nämner Kenza därför att sociala medier är lika med verkligheten 2018. Det är där livet pågår. Den fysiska världen är sekundär. Ta en titt på de ”influencers” (alla kvinnor) som har många hundratusen, eller miljoner, följare och det blir tydligt att mänskligheten, i tysthet och genom multipla innovationer, har lyckats mutera sig själv. Det som pågår är så mycket mer, så mycket större, än bara skönhet. Det är naglar, hår, rumpor, bröst, muskler, läppar, tänder, och leenden som utmanar idén om vad en människa är. Vi har att göra med en helt ny ras. Instagram-rasen. Vad är väl en självkörande bil eller lite förnybar energi i jämförelse.

Till Toppen