Annons

Wallenberg i möte med Lettlands premiärminister

SEB:s ordförande Marcus Wallenberg besökte Lettland i somras.
SEB:s ordförande Marcus Wallenberg besökte Lettland i somras. Foto: Lars Pehrson

SEB:s ordförande träffade Lettlands premiärminister i somras. Landet kämpar hårt för att slippa grålistas för penningtvätt medan Wallenbergdominerade SEB är Baltikums näst största bank.

Under strecket
Publicerad

Marcus Wallenberg, ordförande för Baltikums näst största bank SEB, flög till Riga och träffade Lettlands premiärminister Krisjanis Karins den 25 juni i år.

SEB hävdar att de båda pratade om Lettlands ekonomiska utveckling och SEB:s bidrag till den lettiska ekonomin.

Premiärministerns pressekreterare Sandris Sabajev skriver i ett mejl till SvD att ministern har diskuterat utvecklingen av banksektorn och den hårdare banktillsynen när det gäller kampen mot pengatvätt och finansiering av terrorism med alla landets storbankschefer.

– De här ämnena diskuterades också i mötet mellan premiärministern och Marcus Wallenberg den 25 juni, skriver han.

Den lettiska finansinspektionen gav, som enda tillsynsmyndighet i Norden och Baltikum, SEB:s konkurrent Swedbank böter efter att inspektionen ”identifierat flera överträdelser av lagen om förhindrande av penningtvätt och terrorismfinansiering” 2016.

Att Swedbank endast fick böta 13 miljoner kronor berodde på att banken frivilligt hade börjat rätta till bristerna. Dessutom gick Swedbank med på att sluta med icke-lettiska kunder, så kallade non-residents, som ökar risken för penningtvätt.

Annons
Annons

Runt 30 procent av alla löner beräknas betalas ut i kuvert, kontant.

Om SEB också skärpte sina kontroller då är oklart. På frågan om SEB har problem med kontroll av penningtvätt i Lettland hänvisar banken till de osäkerhetsfaktorer SEB listar i sin kvartalsrapport. Där står det:

”SEB har interna regler och processer på plats i syfte att alltid efterleva tillämpliga regelverk. Det kan dock inte uteslutas att nuvarande eller framtida tillsynsgranskningar kan leda till kritik eller påföljder.”

Lettland är Baltikums mest korrupta land, enligt Transparency Internationals index för bedömd korruption i offentlig sektor. Dessutom beräknas runt 30 procent av alla löner betalas ut i kuvert, kontant.

– Det finns en hel enhet på den amerikanska ambassaden i Riga som bara sysslar med att undersöka penningtvätt numera, säger Anders Alexanderson som tidigare var högt uppsatt på Stockholms handelshögskola i Riga.

Han tillägger:

– Utan amerikanerna hade inte letterna gjort något. Amerikanerna sätter tryck på dem.

Lettland kämpar mot klockan för att åtgärda bristerna. På ett möte i november ska internationella Financial Action Task Force (FATF) titta på hur det ser ut med penningtvätt i Lettland. Och i februari nästa år kommer avgörandet: grå listan eller ej.

Finansinspektionen i Lettland har i sin tur en lista med ett antal banker som står under särskild övervakning. Det rör sig, enligt uppgift, om mindre banker, inte om Swedbank eller SEB.

Förra veckan gjorde inspektionen ett tillslag mot den förstatligade ukrainska banken Privatbank som fick böta motsvarande 10 miljoner kronor för bristande kontroll av penningtvätt och finansiering av terrorism.

I mitten av juli slog inspektionen till mot Rigensis bank, som tre ryska affärsmän och bankirer grundade 2011. Resultatet blev samma bötesbelopp av samma anledning.

I början av augusti bötfällde Finansinspektionen SIA Money Express, med ett mindre belopp, för samma förseelse.

I mitten av augusti stängde i princip den europeiska centralbanken ECB banken JCS PNB Banka för att banken inte hade följt reglerna och inte hade en adekvat finansiell ställning.

Men mitt i sommaren avgick ordförande för Lettlands finansinspektion Peters Putnins och vice ordförande Gunta Razane efter att parlamentet klubbat en reform av inspektionen, som en del i kampen mot pengatvätt.

Peters Putnins har tidigare, enligt nyhetsbyrån Reuters, kritiserat reformen för att den skulle påverka inspektionens oberoende och att det hela var ett försök att bli av med honom innan hans mandat går ut 2022.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons