Annons

Mardrömssiffror för Löfven: ”Stort problem”

Lågt förtroende bland väljarna för statsminister Stefan Löfvens regering. Arkivbild.
Lågt förtroende bland väljarna för statsminister Stefan Löfvens regering. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg

Endast 3 procent av svenskarna uppger att deras förtroende för regeringen är ”mycket stort”. Detta enligt en ny opinionsmätning som Sifo gjort på uppdrag av Expressen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

30 procent av de tillfrågade uppger att de har ”ganska stort förtroende” för regeringen, vilket innebär att det sammantaget bara är en tredjedel av väljarna som känner förtroende.

Samtidigt uppger 62 procent att deras förtroende är ”ganska litet” eller ”mycket litet” för den rödgröna regeringen, som har ett budgetsamarbete med C och L.

– Det är ingen positiv signal att bara ha en tredjedel av befolkningen bakom sig, även om man blickar ut internationellt kan man se att exempelvis Trump har högre förtroende än så, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

Han menar att det låga förtroendet är ett stort problem för Socialdemokraterna och att det ”minskar manöverutrymmet för regeringen”.

Bara efter den akuta flyktingkrisen, 2016, hade regeringen marginellt lägre förtroende än nu.

Starkast misstro mot S+MP-regeringen återfinns bland väljare från SD, KD och M. Även hos C-väljare och L-väljare är dock förtroendet lågt.

Så många som en femtedel av S-väljare också uppger att de har lågt förtroende för regeringen – något som Toivo Sjörén ser som anmärkningsvärt.

Marginellt bättre är siffrorna för det regeringsalternativ som låg på bordet i vintras – en M+KD-regering med passivt stöd från SD. 36 procent uppger att deras förtroende för en sådan regering skulle vara ganska eller mycket stort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons