Annons

FN-ambassadörerna: Det kom som en överraskning

Margot Wallström och FN:s generalsekreterare António Guterres i New York januari 2017.
Margot Wallström och FN:s generalsekreterare António Guterres i New York januari 2017. Foto: Pontus Höök/TT

Utrikesminister Margot Wallström avgår oväntat efter fem år i regeringen. Hon har meddelat statsminister Stefan Löfven att hon vill avgå i ”närtid”. Nu hyllas hon av både politiska motståndare och FN:s generalsekreterare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

SvD den 5 oktober 1988 – Margot Wallström (längst ner till höger) är med sina 34 år klart yngst i Ingvar Carlssons nya regering.

Bild 2 av 2

GENÈVE/STOCKHOLM Margot Wallström har varit utrikesminister i fem år. På fredagen kom det oväntade beskedet att hon avgår.

– Beskedet kom som en överraskning, säger Sveriges FN-ambassadör i Genève, Veronika Bard, till SvD.

Inte heller vid FN-högkvarteret i New York kände man till Wallströms avgång på förhand.

– Svar nej, svarar Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

I FN-kretsar i både New York och Genève har Wallström varit mycket uppskattad.

– Margot Wallströms djupa personliga engagemang för utrikes- och säkerhetspolitik har inte gått att ta miste på. Ta till exempel feministisk utrikespolitik. Skeptikerna log välmenande eller illvilligt tills det framgick vad det handlade om, säger Bard.

I New York ger Olof Skoog också en positiv bild av Wallströms insats. Hon var bland annat drivande i kampanjen för att få Sverige invalt i FN:s säkerhetsråd under två år, vilket lyckades.

– Hon har varit pådrivande för ett starkt och effektivt FN och varit en tydlig röst för mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet globalt. Det är väldigt bra för oss diplomater – och för Sverige – att arbeta under en minister som åtnjuter stor internationell respekt, och det gäller verkligen Margot, säger Skoog till SvD.

Annons
Annons

– Hon är dessutom en mycket omtyckt chef som har en unik förmåga att mitt i den internationella hetluften se och verkligen bry sig om sina medarbetare.

FN:s generalsekreterare António Guterres och Wallström har träffats otaliga gånger under åren runtom i världen och samarbetat om allt från flyktingar och sexuellt våld i konflikter till Mellanöstern och mänskliga rättigheter.

När Guterres på fredagen får höra att Wallström ska lämna sin post låter han hälsa att han har ”stor beundran för Margot Wallström och allt hon har åstadkommit, både inom den svenska regeringen, EU och förstås som FN:s speciella representant mot sexuellt våld i konflikter”.

– Wallström har alltid visat ett fantastiskt engagemang för att förbättra mänskliga rättigheter och för att skydda miljön. Hon har också varit ledande i att driva Sveriges feministiska utrikespolitik, säger Guterres i ett uttalande till SvD.

Wallström uppger att hon avgår av familjeskäl.

– Jag gör det av familjeskäl, inte av protest. Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn. Det är ju så att ingen av oss blir yngre, och vi har under ganska lång tid levt mer eller mindre åtskilda, säger Wallström till DN.

Hon vill inte spekulera i vem som skulle kunna bli hennes efterträdare.

– Jag är så glad för att jag varken behöver eller ska svara på det. Det lägger jag med varm hand i händerna på statsministern, säger hon till tidningen.

I ett videoklipp som Margot Wallström publicerat på sin Facebooksida säger hon att beslutet inte varit lätt att fatta.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

– Det här är ett av de viktigaste och mest meningsfulla uppdrag man kan ha. Tänk att få se hela världen på det sätt som man gör som utrikesminister, alla fantastiska människor man får arbeta med och träffa, säger Margot Wallström.

– Det är klart att det både finns saker som man ångrar och saker som man hade velat lägga upp på ett annat sätt. Men jag är ingen person som kommer älta det. När jag kritiserade Saudiarabien har det visat sig att jag hade rätt. Men vi har restaurerat förhållandena, vi har diplomatiska relationer och kan prata med varandra, de vet var vi står och att vi alltid kommer att säga det, säger Margot Wallström.

Foto: Tomas Oneborg

Med Wallström som utrikesminister har Sverige mött stor respekt och uppskattning runt om i världen.

Statsminister Stefan Löfven (S) hyllar Wallström i en skriftlig kommentar.

"Med Wallström som utrikesminister har Sverige mött stor respekt och uppskattning runt om i världen. Vår aktiva och framgångsrika utrikespolitik är förstås en viktig del i detta", skriver han och fortsätter:

"Margot Wallström är en politiker som står upp för vad hon tror på. De här fem åren har varit omvälvande i världspolitiken. I denna oroliga omvärld har Wallström alltid stått upp för jämställdheten och jämlikheten, för diplomatin och freden. Jag tror att det är en förklaring till att hon är så omtyckt och respekterad – både i Sverige och i världen."

Annons
Annons

SvD den 5 oktober 1988 – Margot Wallström (längst ner till höger) är med sina 34 år klart yngst i Ingvar Carlssons nya regering.

Bild 1 av 1

Löfven uppger också att han i samband med riksmötets öppnande kommer att återkomma till frågan om vem som blir Sveriges nästa utrikesminister, skriver nyhetsbyrån TT.

I en radiointervju säger Wallström att hon inte nödvändigtvis lämnar politiken helt.
– Jag kommer såklart ha kvar mitt engagemang, så på ett eller annat sätt kanske jag kommer synas i olika sakfrågor framöver, säger hon till Ekot.

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar kort Wallströms avgång skriftligt:

”Vi har ofta gjort olika politiska bedömningar av internationella frågor, men jag har också lärt känna Margot Wallström som en sympatisk och djupt engagerad politiker som vill värna Sveriges ställning i världen.”

Centerpartiets Annie Lööf har imponerats av Wallströms uthållighet som politisk ledare.

”‪Vi har tyckt olika ibland, men jag hyser stor respekt för hennes engagemang för jämställdhet, fred- och konfliktlösning och miljö. Tack Margot för alla år i demokratins tjänst!”, säger hon enligt TT.

Sök själv – så har SvD skrivit om Wallström

SvD den 5 oktober 1988 – Margot Wallström (längst ner till höger) är med sina 34 år klart yngst i Ingvar Carlssons nya regering.
SvD den 5 oktober 1988 – Margot Wallström (längst ner till höger) är med sina 34 år klart yngst i Ingvar Carlssons nya regering.
Laddar…

Med några enkla knapptryck kan du söka dig fram till SvD:s alla artiklar om ”Margot Wallström” (inom citationstecken) i sökverktyget här ovan – första artikeln skrevs 1976. I SvD arkiv finns alla artiklar sedan starten 1884.

Efter reklamen visas:
Margot Wallström avgår
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons