Annons

Maria Sid ny teaterchef på Kulturhuset

Maria Sid tillträdde som biträdande teaterchef i oktober 2018.
Maria Sid tillträdde som biträdande teaterchef i oktober 2018. Foto: Lars Pehrson

Maria Sid, som tillfälligt tog över teaterchefsuppgifterna efter Anna Takanen tidigare i höst, har nu utsetts till teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern.

Under strecket
Publicerad

– Under sin tid som biträdande teaterchef har Maria Sid tillvunnit sig allas förtroende. Hon vurmar starkt för allkonsthuset och dess unika potential. Med sin bakgrund och långa karriär i Finland har hon ett utifrånperspektiv vilket är värdefullt för vår verksamhet. Hon har också, för oss, nya nätverk, även det mycket värdefullt, säger Sture Carlsson, vd på Kulturhuset Stadsteatern.

Maria Sid har, enligt styrelseordföranden Kerstin Brunnberg, en tydlig vision där både det smala och det breda är självklara delar och hon sällar sig därmed till en folkteatertradition grundad av Vivica Bandler, utvecklad av Benny Fredriksson och förvaltad av Anna Takanen.

– Kulturhuset Stadsteatern är den absolut mest intressanta kulturinstitutionen i Norden med dess enorma bredd och helt unika spetskompetens inom alla konstnärliga uttryck. Det är otroligt inspirerande att samarbeta med alla begåvade och engagerade medarbetare som finns här. Just nu är vi inne i en extra spännande period där vi spelar på nya spelplatser och planerar för fullt för inflytten 2020, säger Maria Sid i ett pressmeddelande.

Maria Sids tjänst som teaterchef sträcker sig till sista december 2020. I uppdraget ingår att regissera en uppsättning. Hon tillträdde som biträdande teaterchef i oktober 2018 vid sidan av Anna Takanen.

Hon är finlandssvensk skådespelare och regissör med 25 års erfarenhet från Finland och Sverige. I våras satte hon upp succén ”Min fantastiska väninna” på Kulturhuset Stadsteatern i Årsta, en uppsättning som kommer tillbaka nästa år. För svensk publik är hon mest känd som skådespelare i SVT:s serie ”Livet i Fagervik”. I somras avslutade hon inspelningen av sin första långfilm som regissör i Helsingfors.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons