Annons

Marine Le Pen rasar mot domstolsorder

Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten, ska genomgå en psykiatrisk utvärdering, har en fransk domstol bestämt. Arkivbild.
Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten, ska genomgå en psykiatrisk utvärdering, har en fransk domstol bestämt. Arkivbild. Foto: Michel Euler/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten i Frankrike, ska genomgå en psykiatrisk utvärdering, har en domstol beordrat. Beskedet har fått ledaren för det högerpopulistiska partiet att gå i taket.

"Jag trodde att jag hade sett allt: men nej! För att ha fördömt Daesh (IS) i tweetar, skickar 'rättsväsendet' mig till psykiatrisk utvärdering! Hur långt kan de gå?", skriver hon på Twitter.

Det är ett inlägg på just Twitter som ligger bakom utredningen. I december 2015 lade hon ut bilder från avrättningar som Islamiska staten publicerat. Nu anklagas hon för att spritt våldspropaganda.

Den psykiatriska utvärderingen ska bland annat svara på om hon lider av någon psykisk störning och om förstod vad hon gjorde när hon lade ut bilderna.

Marine le Pen, själv jurist, säger att hon tänker strunta i utvärderingen.

– Jag skulle vilja se hur domaren kan försöka tvinga mig, säger hon till journalister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons