Annons

Le Pen: Har inte fått pengar av Ryssland utan ett lån

Stor intervju: Marine Le Pen kan snart ha sänkt EU: ”Dagen efter att jag valts till president, så meddelar jag det franska folket att en folkomröstning ska hållas”. SvD:s Teresa Küchler träffade Nationella frontens ledare i Paris och pratade ökända säkerhetsvakter, EU och om man kan vara muslim och samtidigt fransman.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Jag vill ha ett Frankrike som är fritt, självständigt, och som har återfunnit sin identitet”, säger Nationella frontens Marine Le Pen.

Foto: Sadak Souici/IBLBild 1 av 3

Marine Le Pen.

Foto: Laurent Guerin/IBLBild 2 av 3
Foto: Sadak Souici/IBLBild 3 av 3

”Jag vill ha ett Frankrike som är fritt, självständigt, och som har återfunnit sin identitet”, säger Nationella frontens Marine Le Pen.

Foto: Sadak Souici/IBLBild 1 av 1
”Jag vill ha ett Frankrike som är fritt, självständigt, och som har återfunnit sin identitet”, säger Nationella frontens Marine Le Pen.
”Jag vill ha ett Frankrike som är fritt, självständigt, och som har återfunnit sin identitet”, säger Nationella frontens Marine Le Pen. Foto: Sadak Souici/IBL

Kanske har hon sedan länge vant sig vid att vara rädd.

PARIS Marine Le Pen tar inga risker. Framför Nationella frontens kampanjhögkvarter på Rue Faubourg Saint-Honoré, ett stenkast från triumfbågen, står hennes säkerhetsvakter uppställda i rader, alla med öronsnäckor, skottsäkra västar och barsk uppsyn.

Nationella frontens säkerhetspersonal är ökänd: när Marines far Jean-Marie Le Pen styrde partiet så var det under många år skinnskallar som omgärdade ledaren. I dag har vakterna mer hår på huvudet. Men de är inte mindre skräckinjagande för det: det finns videoupptagningar på Marine Le Pens vakter när de brutalt tacklar ner människor som kommer för nära deras anförare.

Marine Le Pen anländer i ett bepansrat fordon med svarta rutor, och skyndar in i byggnaden. Kanske beror partiledarens försiktighet inte bara på att det är valtider och stämningarna och hoten mot politiker hätskare än vanligt, eller på att Paris på kort tid utsatts för två blodiga terrorattacker med islamistiska förtecken. Kanske har hon sedan länge vant sig vid att vara rädd.

Annons
Annons

Marine Le Pen.

Foto: Laurent Guerin/IBLBild 1 av 1

Marine Le Pen var bara åtta år gammal när en bomb exploderade i trappuppgången i huset där hon bodde med sina föräldrar och systrar. Ingen i familjen skadades, men attentatet, som var riktat mot Jean-Marie Le Pen, satte sina spår i den unga Marine.

Dagen efter att jag valts till president, så meddelar jag det franska folket att en folkomröstning ska hållas inom sex månader.

När SvD och en liten grupp journalister till slut får träffa presidentkandidaten så är hon i alla fall på gott humör.

– Det är ju internationella kvinnodagen i dag, så då passar det ju bra att vi börjar med en fråga från dig, säger Marine Le Pen småskrattande och blinkar åt mig, liksom på jakt efter kvinnligt samförstånd.

Men så fort diktafonen slagits på förvandlas hon till det politiska superproffs hon är, och avfyrar sina svar som missiler. Marine Le Pen är vältalig, advokat till yrket och hon kan tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin.

Marine Le Pen.
Marine Le Pen. Foto: Laurent Guerin/IBL

Överallt i Europa väcks nu farhågan om att ni, om skulle få makten i Frankrike, skulle starta EU:s sammanbrott och förstörelse. Är det så? Är det vad du vill?

– Jag tror att den största farhågan överallt i Europa snarare är den politik som EU driver, och rädslan kommer från folken som måste lyda, svarar Le Pen blixtsnabbt.

Annons
Annons

Marine Le Pen talar nogsamt om ett EU som består av olika ”folk” – peuples – och aldrig om européer. Ordvalet är viktigt, eftersom en stor del av hennes kampanj handlar om vad som gör just det franska folket unikt.

EU beskriver hon som en förtryckande union där olika folk med olika identiteter inte kan leva ut sina skillnader.

– Folken tycker att unionen lägger sig i enskilda länders inre angelägenheter, och att den har visat sig helt oförmögen att beskydda de yttre gränserna som tog på sig att bevaka i samma stund som den krävde av alla EU-länder att de skulle riva sina, avfyrar partiledaren.

– En del av terroristerna som kom hit för att skapa död och förstörelse i vårt land, hade helt lugnt kommit över de gränser som inte längre existerar.

De hade helt lugnt kommit över de gränser som inte längre existerar

Marine Le Pen vill också skrota euron, trots att ekonomerna är eniga om att den varit en framgång för Frankrike. Men Le Pen håller inte med. Hon vill kunna devalvera valutan, som ett led i det hon kallar för ”patriotisk ekonomi”.

Och EU i stort sett då?

– Dagen efter att jag valts till president, så meddelar jag det franska folket att en folkomröstning ska hållas inom sex månader. Frågan som ska ställas är ”Vill ni lämna EU?” Sedan börjar jag förhandla med EU om att kräva tillbaka fyra ”friheter” från EU – bestämmandeområden som tillhör fransmännen och som måste återlämnas till det franska folket.
De fyra friheterna finns med i Le Pens valmanifest, och handlar förutom om monetär frihet också om juridisk, territoriell och ekonomisk självständighet.

Annons
Annons
Foto: Sadak Souici/IBLBild 1 av 1

– Ta den ekonomiska självständigheten – har jag i dag rätt att driva en patriotisk ekonomi, som att kräva att offentliga upphandlingar går till franska företag? frågar Le Pen retoriskt, och skakar på huvudet.

– Om EU då svarar att de går med på detta, och säger att ’okej, ni får tillbaka dessa friheter’, då återvänder jag till franska folket och säger att vi nu kan stanna kvar. Men om EU säger att det inte kommer på fråga, ja då ber jag fransmännen att folkomrösta för ett utträde ur EU, förklarar Le Pen.

– Jag vill ha ett Frankrike som är fritt, självständigt, och som har återfunnit sin identitet.

Identitet igen – vad menar du egentligen?

– I dag håller vi på att förlora innehållet i vår nationella identitet, som attackeras av fundamentalistisk islam som har fått fäste i vårt land, som rekryterar i vårt land och utvecklas i vårt land och skapar en tillbakagång för framför allt kvinnors rättigheter.

– Men vår nationella identitet handlar också vår egen ekonomiska politik, att försvara den ekonomiska modell som Frankrike bygger på: den starka staten, nationen, familjejordbruken, de sociala skyddsnäten. Allt detta är för oss fransmän mycket viktigt för att bevara ”l’égalité” – jämlikheten – inte bara mellan fransmän men också mellan olika landsändar. Det är allt detta som är vår identitet, fastslår Le Pen.

Foto: Sadak Souici/IBL
Annons
Annons

Det är en intressant och också haltande sammanslagning av nationalism och klassisk vänsterpolitik som alltså enligt Le Pen utgör en specifik fransk identitet, en tankevurpa. För Frankrike är faktiskt i dag ett högerland.

Efter François Hollandes seger i presidentval 2012 så har den klassiska högern, alltså den som förespråkar en nedmontering av alltför högt satta sociala skyddsnät, vunnit precis vartenda val: regionala, kommunala, till senaten, till nationalförsamlingen.

Om du känner dig som muslim före fransman, så har du inte förstått vad som är Frankrikes identitet

Kan man vara fransman och muslim eller fransman och europé, på samma gång?

– Det är inte en fråga om flera identiteter, utan det är ett problem med vad man prioriterar. Man är först och främst fransman, och sedan har man en religion, kommer från en viss region eller har sitt ursprung i något annat land, och man är också europé – historiskt och geografiskt så är vi alla européer. Jag är europé men först och främst fransyska.

– Om du känner dig som muslim före fransman, så har du inte förstått vad som är Frankrikes identitet.

Andra farhågor som omgärdar Le Pen är att hon skulle vara för vänligt inställd till Ryssland. Det är å andra sidan ingen hemlighet.

Vad vill du ha för relation med Ryssland?

– Det finns ingen anledning för Frankrike att inte utveckla strategiska och ekonomiska förbindelser med Ryssland. Ryssland har inte angripit Frankrike, eller uppträtt hotfullt mot Frankrike. Frankrike bör inte vara med i det kalla krig som EU för mot Ryssland sedan några år.

Men Rysslands aggressiva politik, till exempel i Ukraina oroar många europeiska länder, särskilt i öst. Vad säger du om den?

– EU bidrog till situationen i Ukraina, eftersom det agerade ohederligt, och utövade utpressning genom att säga att Ukraina kunde närma sig EU men bara om landet samtidigt bröt alla förbindelser med Ryssland. Vi vet mycket väl att en del av Ukraina blickar mot öst, och en annan del av befolkningen mot väst. Frankrike vill gärna spela en roll i konflikten för att hitta en fredlig lösning.

Hur finansierar du ditt parti? Får du ryska pengar?

– Jag är glad över att ni frågar. Jag får statliga bidrag, som alla andra. Och jag har inte fått pengar (från Ryssland), utan ett lån som jag ska betala tillbaka. Och när ni ändå är här: om det är någon bank hos er som kan tänka sig att låna ut pengar till ett politiskt parti, så söker jag långivare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons