Annons

Märkligheter kring Rolléns hemliga Cypernbolag

Frågorna hopar sig kring Ola Rolléns hemliga företag på Cypern, Iskossala. SvD:s kartläggning visar att företagets frontfigurer är personer hämtade från en avancerad skatterådgivare – och enligt källor rör det sig om en fasad för att undslippa att skatta i sitt hemland. Iskossalas vd har dessutom figurerat i en turkisk penningtvättshärva.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén, Hexagons vd, är i blåsväder.

Foto: Annika af Klercker

Ola Rollén, Hexagons vd, är i blåsväder.

Foto: Annika af Klercker
Ola Rollén, Hexagons vd, är i blåsväder.
Ola Rollén, Hexagons vd, är i blåsväder. Foto: Annika af Klercker

Den insidermisstänka Ola Rollén är fåordig om sitt Cypernbaserade familjebolag Iskossala – bolaget som stod bakom transaktionerna som nu är föremål för norska myndigheters utredning om misstänkt insiderhandel i det norska bolaget Next.

När Ola Rollén fick frågor om Iskossala på presskonferensen efter häktningen i Norge svarade han knapphändigt. På frågan om vad namnet Iskossala stod för svarade han exempelvis så här:

– Det vet jag inte, jag trodde inte bolaget skulle bli exponerat.
En analytiker på presskonferensen bad honom utveckla vilka personer som arbetar där och hur portföljen ser ut.

– Det tänker jag inte kommentera. Det är en privat angelägenhet, svarade Ola Rollén.

Och Hexagons ir-chef Maria Luthström säger att hon inte kan ge några svar när det gäller Rolléns bolag Iskossala.

Annons
Annons

SvD:s granskning av Iskossala reser flera frågetecken. Ola Rolléns investeringsbolag visar upp en ambitiös hemsida och enligt dokument som SvD har tagit del av registrerades den så sent som i november i år.

Ola Rollén har själv uppgett i en intervju med DI att hans son arbetar för Iskossala, men sonen återfinns inte på hemsidan. Han finns inte heller med när bolaget listar sitt team av medarbetare.

Bolaget visar däremot upp fem andra ledande befattningshavare som uppges arbeta med Iskossalas verksamhet, bland annat en vd, en investeringsanalytiker och en ekonomiansvarig. Detta team har samtidigt liknande positioner på andra bolag på Cypern.

Iskossalas vd heter Demetris Papaprodromou. Han är också vd på Centaur Trust, ett bolag som han grundat och som sysslar med professionell skatterådgivning. På Centaur Trusts hemsida framgår att bolaget hjälper till med rådgivning till företag och privatpersoner för att de ska kunna fortsätta skatta på Cypern. Det rör sig alltså om samma person med nästan samma titel och exakt samma fotografi på respektive hemsida.

I det cv som finns på Iskossalas hemsida om Demetris Papaprodromous nämns inte att han är grundare och vd för skatterådgivaren Centaur Trust, inte heller det faktum att han har ett annat vd-jobb på just Centaur Trust.

SvD har sökt Ola Rollén med frågor om Iskossala och via mejl försökt få svar på varför man inte på hemsidan uppger vad vd:n har för huvudsakliga uppgifter, men utan svar.

Vd:n Demetris Papaprodromous har dessutom uppdrag för bland annat Cypernbolagen Xmasfilms och Gosforth Holding. Inte heller det finns det någon information om, inte heller hans långa erfarenhet av personlig skatteplanering vid Arthur Andersen.

Annons
Annons

SvD:s granskning av ledningen på Iskossala visar dessutom på flera märkligheter. Det visar sig att den aktuella vd:n har figurerat i en spel- och penningtvättshärva. Det är turkiska dagstidningen Hurriyet som i en lång artikel från 2008 återger ett komplicerat upplägg med brevlådeföretag och illegala turkiska spelpengar med kopplingar till Tyskland, Sverige, Storbritannien och Curacao. Iskossalas vd Demetris Papaprodromou nämns i artikeln som representant för ett brevlådeföretag i ett skatteparadis som är en del av systemet av misstänkt penningtvätt.

Skatterådgivaren Centaur Trust, vars nyckelpersoner alltså sitter i Iskossala, ligger på samma adress i Nicosia på Cypern som Iskossala. Även andra kunder till Centaur Trust anger samma kontorshus som sin adress. Centaur uppger att man hyr ut lokaler – med eller utan substans, det senare betyder att man kan hyra både kontor och personal. Dokument SvD Näringsliv tagit del av visar att Iskossalas hemsida inte bara sattes upp av Centaur Trust utan även ägs av Centaur Trust.

De relativt omfattande uppgifterna som Iskossala anger att de anställda har ska också ses i ljuset av att bolaget enbart har två investeringar, en i svenska Fingerprint Cards och i PVAC, ett bolag med svensk vd men med okänd jurisdiktion. Två investeringar som Ola Rollén på egen hand har genomfört, enligt uppgifter till SvD.

Det finns administrationsbolag som sitter i mängder av styrelser ja, och då kan det vara fråga om skatteplanering.

Flera källor som SvD Näringsliv varit i kontakt med menar att den inhyrda, eller lånade, personalen från Centaur Trusts främsta funktion är att visa att Iskossala har en verksamhet på Cypern. Det kan vara avgörande för Ola Rollén av till exempel skatteskäl. Det vill säga att få Iskossala att se ut som något annat än ett brevlådeföretag.

– Ett brevlådeföretag är ett tomt företag med inga anställda och ingen verksamhet. Kan de visa att de bedriver verksamhet med anställda på Cypern är det också helt okej att skatta där, säger Merja Lohela, skatteexpert på Skatteverket, och tillägger:
– Men bedrivs den verksamheten från Sverige från fast driftställe, så ska verksamheten beskattas här.

Kan det här vara ett sätt att undgå skatt om man hyr in anställda från administrationsbolag?

– Det finns administrationsbolag som sitter i mängder av styrelser ja, och då kan det vara fråga om skatteplanering, säger Merja Lohela.

Hon har sett exempel på att bolag hyr in styrelser från administrationsbolag på Cypern, men hon säger att hon aldrig sett att man hyrt in anställda.

Med ett team anställda, som Iskossala ser ut att ha i nuläget, blir det alltså svårare för skattemyndigheten i England, där Ola Rollén är skriven, att hävda att Iskossala enbart är ett brevlådeföretag och att de vinster som uppkommer där ska beskattas i Storbritannien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons