Annons

Erik Bergin:Hård smäll för Trump – risk för börsfall

Sjukhusaktier steg sent på fredagen i New York efter att Republikanerna misslyckats med att rösta ersättningen till Barack Obamas sjukvårdsreform igenom representanthuset. Men med den nya monumentala osäkerheten kring vad president Trump kan uträtta i kongressen finns risk för fall på börserna.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

Donald Trump.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Under hela 2016 års valkampanj upprepade Donald Trump löftet om att riva upp Obamacare, president Obamas sjukvårdsreform som gett runt 20 miljoner amerikaner sjukförsäkring. Och i sju år har Republikanerna lovat att lagen ska skrotas bara de får chansen.

När de fick chansen slutade allt i fiasko.

American Health Care Act, som kommit att kallas ”Trumpcare”, skulle ersätta Affordable Care Act, eller Obamacare, som röstades igenom med demokratiska röster 2011. Men på fredagen tvingades den republikanska talmannen i representanthuset, Paul Ryan, dra tillbaka omröstningen sedan han konstaterat att det saknades tillräckligt med röster inom det egna partiet.

Det är president Trumps utan tvekan största nederlag sedan han tillträdde den 20 januari.

Annons
Annons

Samtidigt utlöste beskedet en sen rusning för sjukvårdsaktier i New York.

– Det här var en dålig lag, med väldigt potentiellt skadlig inverkan för sjukhus, patienter och läkare och som hade gjort lite för att återskapa konkurrenskraftiga marknader eller rationella priser, säger Mizuho Securities sjukvårdsanalytiker Sheryl Skolnick till Bloomberg.

Om Trump inte ens kan baxa den åtgärd – att riva upp Obamacare – som partiet faktiskt verkade vara helt ense om igenom kongressen, hur ska det då gå med resten?

På fredageftermiddagen steg sjukvårdsaktier som Tenet Healthcare och Community Health Systems mellan 7 och 10 procent på New York-börsen.

Republikanernas föreslagna neddragning av Medicaidsystemet, som förser fattiga med vård, hade skadat vård- och sjukförsäkringsbolagen om Obamacare ersatts av Trumpcare, anser analytiker.

Nu blir det inte så, åtminstone inte i närtid.

– Vi får leva med Obamacare under överskådlig tid, konstaterade en tydligt pressad Paul Ryan inför journalister på fredagen.

Men betydligt större påverkan, och för en väsentligt större skara investerare än de som satsat på USA:s vårdindustri, är de potentiella effekterna Trumpcarefiaskot kan ha för marknaden i stort.

Dow Jones Industrial Average är upp nära 13 procent sedan Trumps valseger i november och dollarn har rusat. Men New York-börsen har backat i mars och dollarn har tappat kraft sedan toppnoteringen.

Det hänger delvis samman med risken för att Trumps momentum riskerar att brytas. Hans löften om en storsatsning på att reparera USA:s risiga broar och vägar och annan infrastruktur ligger till stor del bakom optimismen på börsen, enligt vissa analytiker.

Annons
Annons

Samtidigt är Republikanerna ofta skeptiskt till stora infrastrukturprojekt eftersom de tenderar att ge ökade budgetunderskott och stigande federal statsskuld. Så att presidenten skulle kunna trumma upp stöd för tusen miljarder dollar till en gigantisk reparationsfond var alltid omgärdat med viss skepsis.

Till reformerna som anses positiva för ekonomin finns även skattesänkningar med tillhörande (och välbehövliga) skattereform samt avregleringar av bland annat finanssektorn.

Men nu undrar förstås vän av ordning:

Om Trump inte ens kan baxa den åtgärd – att riva upp Obamacare – som partiet faktiskt verkade vara helt ense om igenom kongressen, hur ska det då gå med resten?

Börsuppgången sedan valet har cirkulerat kring den grundläggande idén att Trumps ekonomiska politik ska sätta fart på inflation och tillväxt, även om det sker till priset av större budgetunderskott. Samtidigt har amerikanska statspapper backat en aning periodvis, helt enligt handboken.

Med fredagens nederlag kan den trenden knäckas. Och Trumpcarefloppen är inte enda bekymret. Presidentens inresestopp från ett antal muslimska länder har kört fast i domstolssystemet, inte en utan två gånger. Muren mot Mexiko är alltjämt omgärdad av skepsis. FBI utreder kopplingar mellan Trumps medarbetare och Ryssland. Och presidenten fortsätter twittra osakligheter och påhitt när han rimligen borde fokusera på politik.

Annorlunda uttryckt, så är det lätt att få känslan att presidenten knappast har råd med särskilt många fler nederlag innan marknaden tappar tålamodet. Skattereformen, som talman Ryan menar står härnäst, måste bara klaras av. Spårar alltsammans ur så kan det visserligen ge billigare dollar, vilket gynnar amerikansk export.

Men det riskerar också att få både presidenten och affärsmannen Trumps förtroende på marknaden och uppblåsta börskurser att pysa ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons