Annons

Marocko vid politiskt vägskäl

När marockanerna under fredagen röstar för första gången sedan arabvärlden skakades av folkliga uppror ställs regerande islamister mot sekulära rivaler. Men den politiska misstron är utbredd i Marocko, där kungen fortfarande har mest att säga till om.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: Pontus Edenberg / Alamy /
Foto: Pontus Edenberg / Alamy /
Foto: Pontus Edenberg / Alamy /

För fem år sedan spred sig arabvärldens folkliga uppror även till de marockanska gatorna. Men genom att begränsa sin makt i en grundlagsändring lyckades kung Mohammed kväsa det offentliga missnöjet. Det moderat islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet (PJD) kom till makten och jämfördes med Muslimska brödraskapet i Egypten.

På fredag är det val igen. PJD försöker locka väljare genom att lyfta fram hur partiet – genom att leda en koalition av liberaler, kommunister och konservativa – styrt Marocko genom politisk turbulens och ekonomiska bekymmer. Dess främsta rival är liberalerna i det sekulära Partiet för autenticitet och modernitet (PAM) som kampanjar på en anti-islamistisk plattform som känns igen från andra länder i regionen.

Annons
Annons

I Tunisien har de senaste åren präglats av spänningar mellan islamister och mer sekulära krafter. I Egypten ledde liknande motsättningar fram till att den folkvalde presidenten Muhammad Mursi störtades av militären sommaren 2013.

– PAM använder den regionala splittringen för att hävda att islamisterna driver projekt som kan vara söndrande för samhället. Partiet framställer sig som en progressiv, ibland feministisk, kraft och försöker ockupera både mitten- och vänsterfåran i politiken, säger Issandr El Amrani, projektledare för Nordafrika vid International Crisis Group.

Det är inte tillåtet med opinionsundersökningar i Marocko, men PJD väntas klara sig bra i parlamentsvalet som gäller 395 platser i representanthuset.

Trots grundlagsändringen ligger dock makten i allt väsentligt kvar hos kungahuset – något som gör att många marockaner känner att det inte är lönt att gå och rösta. I parlamentsvalet 2011 låg valdeltagandet bara på 45 procent.

– Missnöjet är stort över politikerna som ses som korrupta och självbetjänande. Många i Marocko känner också att valet inte spelar så stor roll, eftersom de valda politikerna ändå måste förhandla med kungahuset som har enorm formell och informell makt, säger El Amrani.

Den politiska misstron till trots kan valet ge en fingervisning om vilken riktning Marocko är på väg i. Efter den så kallade arabiska våren fungerade PJD som en viktig stabiliserande kraft, men i ljuset av den kontrarevolutionära trend som nu råder i regionen kan partiet av vissa anses ha spelat ut sin roll.

– Kommer Marocko att fortsätta på den inslagna vägen där islamister inkluderas och leder regeringen eller blir det som på andra ställen i regionen där deras makt minskar trots stort väljarstöd? Det är viktiga frågor som vi kommer att få svar på nu, säger El Amrani.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons