Annons

Martin Ådahl: 128 år av öppenhet

Foto: Hasse Holmberg
Under strecket
Publicerad

Martin Ådahl.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1

Öppenheten. Minns ni den? Under minst 70 år av socialdemokratisk dominans av svensk politik var den en grundbult i det frihetliga alternativet till Socialdemokraterna, vare sig alternativet kallades borgerligheten eller Alliansen.

S var skeptiska till EU, men borgerligheten lyckades övertyga svenskarna att gå med, till otrolig nytta för svensk ekonomi och samhälle. S och LO ville stänga gränserna för arbetskraftsinvandring, men det ville inte borgerligheten. Under oppositionens tryck öppnades genomreglerade produkt- och kapitalmarknader. Varje gång S flörtade med att stänga och låsa in våra marknader, då fanns oppositionen där med öppenheten.

Det går i själva verket ännu längre tillbaka. 128 år tillbaka.

1890 hade Sverige nyligen fått en slags minimal form av demokrati. De första ”riktiga” valkampanjerna stod för och emot frihandeln. 1887 hade nationalisterna med nöd och näppe lyckats manipulera sig till valvinst. Men valet 1890 var de frihandelsvänliga liberalerna oövervinnliga. Sverige tog steget fullt ut i världsekonomin, ut på den väg som skulle förvandla oss från ett av Europas allra fattigaste länder till ett av de absolut rikaste. Från ett land av utvandring till ett land av invandring.

Annons
Annons

I dag står vi inför ett nytt vägval. Det finns en ny sorts rörelse i världen: Trumps, Orbans, Le Pens och Putins nationalism. Den har tagit över minst halva den gamla vänsterns agenda; motståndet mot det ”kosmopolitiska”, mot de internationella institutionerna och naturligtvis mot människors möjlighet att migrera. Den tror på staten i stället för individen. Den har, som Carl Bildt påpekat, precis som extremvänstern på 1970-talet fått en svans av konspiratoriska faktaförnekare, ständigt redo för nya ingrepp mot människors värdighet och frihet.

I fyra års tid har de nationalistiska Sverigedemokraterna tillåtits styra agendan i vårt annars så internationalistiska land. SD, ett parti där en av medgrundarna aldrig ångrade att han varit en tvättäkta SS-Rottenführer i Nazityskland. Där Åkesson som ungdomsledare inte ville ha utomeuropeiska adoptioner. Ett parti som lever i symbios med alla de rörelser som nu hotar Sveriges exportberoende ekonomi och vår omvärldsberoende säkerhet.

Skulle borgerligheten alliera sig med SD har det framförallt ett mänskligt pris för Sverige som nation. Föraktet mot människor med annan bakgrund eller religion skulle placeras bakom maktens skrivbord i Stockholm. Män med verklig makt kommer generalisera invandrare som gängkriminella och våldtäktsmän, inte den tusenfalt vanligare läkaren som botar din infektion, ingenjören som designar appen, kioskföreståndaren som ger dig ditt snus eller städaren som svabbar ditt golv. De kan ta generationer att reparera de skador som fördomar och vardagsrasism kommer åsamka vårt samhälle.

Annons
Annons

Martin Ådahl.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1

Men det har också ett ekonomiskt pris. Redan i dag har samhällsklimatet lett till lagar där ingenjörer och programmerare utvisas för några dagars missade försäkringsbetalningar. Med SD skulle vi, precis som i Trumps USA, ge verklig makt åt män som är vänskapliga med vår nations fiender. Om nationalismen får råda i världen, vet vi att svensk exportindustri kommer lida. Utan EU står vår ekonomi utsatt för protektionismens virvelvindar, värre än britterna med brexit.

Tänk er ett Sverige under en konjunkturnedgång, kanske rentav en djup kris efter ett boprisras, som står bundet till ett beroende av nationalister som, i brist på en seriöst finansierad budgetplan, slår vilt mot experter och EU.

En del försöker trivialisera och ironisera kring motståndet mot SD, kalla det ”larv” och ”piruetter”, som ett eko av de vänster-debattörer som en gång i tiden snörpte på munnen åt borgerlighetens envetna motstånd mot kommunismen.

Men 2018 är ett vägval, precis som 1890. Det handlar om friheten, öppenheten och den svenska nationens själ.
Martin Ådahl
Chefsekonom och riksdagskandidat för Centerpartiet. martin.adahl@centerpartiet.se

Martin Ådahl.
Martin Ådahl. Foto: Yvonne Åsell
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons