Annons

Martin Kragh anmäler Aftonbladet till JK

”De har mer eller mindre pekat ut mig som en brittisk spion, fast med andra ord”, säger Kragh om Aftonbladets publiceringar.
”De har mer eller mindre pekat ut mig som en brittisk spion, fast med andra ord”, säger Kragh om Aftonbladets publiceringar. Foto: Simon Rehnström

Rysslandsforskaren Martin Kragh anmäler Aftonbladet till Justitiekanslern (JK) för förtal, rapporterar SR:s Studio ett.

– Efter en dialog med Aftonbladets ledning ser jag ingen annan utväg än att anmäla, säger Kragh till SvD.

Under strecket
Publicerad

Anmälan gäller flera uppmärksammade texter i Aftonbladet som publicerades i februari i år – där Kragh utmålats som ett demokratiskt problem och en person som på grund av påstådda kopplingar till Storbritanniens underrättelsetjänst borde utredas av Säpo, enligt anmälan som SvD tagit del av.

– De har mer eller mindre pekat ut mig som en brittisk spion, fast med andra ord. Men andemeningen är otvetydig, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Det tog nästan två månader för Kragh att väga för- och motargument om han skulle anmäla till JK. Men efter en dialog med Aftonbladets ledning, där de enligt honom sagt att de står bakom publiceringarna – har han bestämt sig.

– Det gjorde det omöjligt för mig att hitta en förlikning på annat sätt. Att bli uthängd och anklagad för bland de grövsta brott som finns i den svenska lagstiftningen, det bör anmälas, säger han.

Kragh uppger två huvudskäl till att han nu skickat in anmälan. Det första är personligt, eftersom han ofta reser till forna Sovjetrepubliker och Ryssland i sitt arbete. Han menar att Aftonbladets agerande kan skada hans säkerhetssituation och förmåga att verka i Ryssland med ryska kollegor.

Annons
Annons

Det andra skälet kallar han principiellt, och pekar på en rad juridiska och pressetiska frågor.

– När Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg ägnar sig åt den här typen av smutskastning förstör det också förutsättningarna för forskningen. Den akademiska friheten skadas. Det har gett signalen till andra forskare att ”gör inget som vi inte gillar, för då kommer vi förstöra ditt liv”. Det är ju det de gör, säger Martin Kragh.

Martin Kragh hoppas att anmälan leder till att JK tar upp ärendet och att Aftonbladets ansvarige utgivare fälls för grovt förtal.

– Det ska bli intressant att se hur JK ställer sig till det här, eftersom deras agerande kan få vidare konsekvenser för vad vi i framtiden ska tolerera i tryckta medier. Vart går tryckfrihetens gränser? säger han.

Aftonbladet svarar i mejl till SvD att de ännu inte tagit del av anmälan och därför inte kan ge någon kommentar. Angående kulturchef Åsa Linderborg skriver tidningens administrativa redaktör Eric Rosén:

”Svaret gäller anmälan, som vi inte tagit del av, i sin helhet. Så det finns inget ytterligare hon kan kommentera”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons