Annons

Massgripanden av hbt-personer i Azerbajdzjan

Polisen genomför en insats mot hbt-personer i Azerbajdzjan. Minst 60 personer har bötfällts eller dömts till fängelse.
Polisen genomför en insats mot hbt-personer i Azerbajdzjan. Minst 60 personer har bötfällts eller dömts till fängelse. Foto: Paul White/AP/TT

Minst 60 hbt-personer har gripits och dömts till fängelse i Azerbajdzjan den senaste veckan. Flera har utsatts för fysiska och psykiska övergrepp, skriver Civil Rights Defenders i en rapport.

Under strecket
TT
Publicerad

Omkring 100-200 personer kan ha gripits i huvudstaden Baku, enligt människorättsorganisationens uppskattning.

– Det har tidigare skett tillslag mot hbt-personer, men detta är mycket större med systematiska och omfattande räder, säger advokaten Samed Rahimli, som hjälper de gripna med att få försvarare, till The Guardian.

De dömda har antingen bötfällts eller fått avtjäna 20 dagar i fängelse.

Azeriska aktivister och jurister berättar för Civil Rights Defenders att gripna hbt-personer utsatts för fysiskt och psykiskt våld samt undergått medicinska tvångsundersökningar under fångenskapen.

Eskhan Zakhidov, talesperson för inrikesdepartementet säger till den azeriska nyhetsbyrån APA att de gripna "visat respektlöshet mot sin omgivning och retat upp medborgare med sitt beteende", rapporterar The Guardian.

Organisationen ILGA har rankat Azerbajdzjan som den värsta platsen i Europa för hbtq-personer. Landet anses av många tillhöra både Asien och Europa. Azerbajdzjan har fått återkommande kritik för att inte respektera mänskliga rättigheter.

2014 tog den 20-åriga hbt-aktivisten Isa Shakhmarli sitt liv genom att hänga sig i en regnbågsflagga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons