Annons

Massgripanden i USA ska stoppa nya attacker

Demonstration för rätten att bära vapen, i samband med ett politiskt samtal om vapenvåldet i Texas.
Demonstration för rätten att bära vapen, i samband med ett politiskt samtal om vapenvåldet i Texas. Foto: Eric Gay/AP

Över 20 personer har gripits i USA misstänkta för planer på att genomföra masskjutningar liknande de i El Paso och Dayton, rapporterar amerikanska medier.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Gripandena sker efter ett direktiv från den federala polisen FBI, som befarar att skjutningarna kan inspirera till liknande dåd. De befarade dåden ska ha motiverats både av ras och religion. Men även skämt anges som skäl.

Bland de gripna finns en 13-årig pojke från Weslaco i Texas, den delstat där även El Paso ligger. Pojken anklagas för att ha publicerat ett hot om terrorism på sociala medier. Hotet innebar att en Walmart-butik fick utrymmas.

En annan som gripits är en 20-årig man som gått in på en Walmart-butik i Missouri med vapen och skyddsväst, enligt egen utsaga som ett ”socialt experiment”, skriver CNN.

I Las Vegas greps de 9 augusti en 23-årig man efter att polisen hittat tillbehör för att tillverka bomber i mannens hem. Enligt FBI planerade mannen att attackera en synagoga och en bar för homosexuella.

Och i Palm Beach, Florida står en 28-årig kvinna anklagad för att ha hotat med en skjutning vid en skola i samband med en förflyttning av hennes barn.

Så sent som i onsdags arresterades en kock på ett större hotell i Long Beach, Kalifornien, efter att han planerat en masskjutning mot arbetskamrater.

Här är gripandena som gjorts efter masskjutningarnacnn.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons