Annons

Massi Fritz: Min klient är chockad

Advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder kvinnan Julian Assange var misstänkt för att ha våldtagit rasar mot dagens beslut att lägga ner undersökningen.

– Det är en skandal att en misstänkt våldtäktsman kan undanhålla sig rättsväsendet och därmed slippa prövning i domstol, skriver hon i ett uttalande.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Foto: Dan Hansson Bild 1 av 1

Advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Foto: Dan Hansson Bild 1 av 1
Advokaten Elisabeth Massi Fritz.
Advokaten Elisabeth Massi Fritz. Foto: Dan Hansson

Efter nästan sju års rättsliga turer kring Julian Assange, som efter att ha delgetts misstanke om våldtäkt 2010 har hållit sig utom räckhåll för utredarna, beslutade idag överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen.

Elisabeth Massi Fritz kritiserar beslutet i ett skriftligt uttalande.

– Det är en skandal att en misstänkt våldtäktsman kan undanhålla sig rättsväsendet och därmed slippa prövning i domstol, skriver hon.

Enligt henne fanns det stödbevis i målet som borde ha prövats i en domstol.

– En rättslig prövning för den som har utsatts för en våldtäkt är väldigt viktig, liksom möjligheten att få en upprättelse.

Kvinnan som anmälde Assange för våldtäkt 2010 vill inte uttala sig om dagens besked, men enligt målsägandebiträdet Massi Fritz är hon chockad.

Annons
Annons

– Min klient har väntat i cirka sju år. Min klient är chockad och inget nedläggningsbeslut kan få henne att ändra på att Assange har utsatt henne för en våldtäkt.

Elisabeth Massi Fritz är väldigt kritisk över hur lång tid utredningen har fått dra ut för att sen i slutändan landa i ett nedläggningsbeslut. Hon vill nu uppmana till att man ”i Sverige ser över regler om slutdelgivning och rätten att väcka åtal när den misstänkt medvetet håller sig undan en rättslig prövning vilket Assange har gjort i alla år.”

– Han har agerat så här medvetet och rädslan menar jag måste vara att han är rädd för att bli dömd för våldtäkt. Ingen vill bli dömd för våldtäkt eftersom det är ett vidrigt och kränkande brott, skriver Massi Fritz.

Assanges svenske advokat Per E Samuelson hävdar att besluten att häva häktningen och lägga ner förundersökningen grundar sig på att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom. Men enligt överåklagare Marianne Ny är det helt fel.

– Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020 kan det hända att förundersökningen återupptas, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons