Annons

Massi Fritz: "Domen är en skam för vårt rättssystem"

Advokaten Elisabeth Massi Fritz är starkt kritisk till att fyra 19-åringar frias efter en misstänkt våldtäkt av en ung kvinna på färjan Silja Galaxy. Tingsrätten bedömer att den unga kvinnan hade kunnat lämna hytten.

– Att skuldbelägga offret är inte acceptabelt, säger Massi Fritz till SvD.

Under strecket
Publicerad

Advokat Elisabeth Massi Fritz

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Advokat Elisabeth Massi Fritz

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Advokat Elisabeth Massi Fritz
Advokat Elisabeth Massi Fritz Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Det var i mars som fyra unga män greps efter en studentkryssning, misstänkta för grov våldtäkt på en jämnårig kvinna. Kvinnan har berättat att männen förgrep sig på henne på en efterfest och att hon var berusad och rädd.

Männen friades av tingsrätten i fredags. Tingsrättens bedömning är sådan att bevisningen inte talar för att kvinnan var kraftig berusad och att hon hade möjlighet att lämna hytten. Domstolen anser inte att flickan befann sig i en särskilt utsatt situation.

Det får advokaten Elisabeth Massi Fritz att se rött.

– Beträffande just den här domen är jag väldigt kritisk till tingsrättens resonemang. Jag tycker domen är en skam för vårt rättssystem, säger hon till SvD i en intervju via mejl.

– Vi måste förstås ändra attityder och värderingar. Att skuldbelägga offret är inte acceptabelt.

Annons
Annons

Vad vill du säga till alla unga män och kvinnor?

– Till alla utsatta våldtäktsoffer vill jag säga oavsett dessa friande domar, är det enda rätta att alltid polisanmäla alla brott, dokumentera alltid alla skador direkt samt sök upp sjukvård och säkra all bevisning, säger hon.

Dessutom råder hon den som är utsatt att alltid begära ett målsägandebiträde som hjälper till genom hela rättsprocessen.

– Kämpa för upprättelse, kom ihåg att en våldtäkt aldrig är ditt fel, ta inte på dig skuld eller skam. Det är alltid förövarens ansvar, säger Elisabeth Massi Fritz.

Hon säger att mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem och att alla behöver samarbeta i dessa frågor, även män.

– Lagen måste förändras och vi måste lagstifta om samtycke och oaktsamhet. Den som har sex med någon annan måste försäkra sig om att den andra vill. Allt annat är ett nej, säger Elisabeth Massi Fritz och lägger till:

– Vi vill ha en modern och jämställd lagstiftning som synliggör brottsoffret och på sikt kommer leda till förändrade attityder och värderingar, det ska inte krävas våld, misshandel eller hot för att det ska vara en våldtäkt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons