Annons

”Olika kulturer har olika acceptans för skitstövlar”

SNABBGUIDE | Reaktionerna har varit starka och många efter nyheten om övergrepp på flickor under festivalen We are Sthlm i somras och hur polisen inte gick ut med uppgifterna. Här guidar vi dig till några av dem.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Ohlsson (L).

Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Christine Olsson/TT

1 / 6

Politikerna reagerar starkt

Birgitta Ohlsson (L).
Birgitta Ohlsson (L). Foto: Maja Suslin/TT

Riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson (L) och Rossana Dinamarca (V) debatterade sexövergreppen i SVT Aktuellt.

– Vi måste våga diskutera att olika kulturer har kommit olika långt när det gäller kvinnors och flickors rättigheter, sade Birgitta Ohlsson som menar att olika kulturer har olika acceptans för "manliga skitstövlar".

Enligt Rossana Dinamarca innebär det att fokus riktas åt fel håll.

– Låt oss prata om kvinnors rätt till våra kroppar och mäns ansvar. Inte gå in på den rasistiska agendan, sade hon i Aktuellt.

Foto: Christine Olsson/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) menar att övergreppen innebär ett dubbelt svek mot unga kvinnor och förutsätter att polisen nu går till botten med dem.

– Jag känner mycket stor vrede när jag tar del av rapporterna från både Köln och Stockholm. De skyldiga ska straffas, sade Stefan Löfven i onsdagens partiledardebatt och fortsatte:

– Det som hänt gör mig ännu mer övertygad om att attityden hos pojkar och män måste förändras.

Även andra politiker som Anna Kinberg Batra (M), Gustaf Fridolin (MP), Johan Hedin (C), Roger Haddad (L), Linda Snecker (V) och inrikesminister Anders Ygeman (S) är starkt kritiska till det som hänt.

Samhällets reaktion mot sexualbrott måste vara entydig och kraftfull. Straffen för samtliga förövare, såväl svenskar som invandrare, måste skärpas, skrev KD-ledaren Ebba Busch Thor på SvD Debatt och menar att sexbrott bör leda till utvisning.

Debattinlägget fick Bengt Ivarsson, ordförande för Sveriges advokatsamfund, att i en replik skriva att KD:s "röstfiskande förslag i bruna vatten" bygger ett samhälle "där det handlar om vi och dem".

I torsdags föreslog representanter för Centerpartiet och Centerkvinnorna att obligatorisk samhällsinformation införs för nyanlända och bland annat skärpta straff för uppvigling samt att samtyckeslagstiftning och ett oaktsamhetsrekvisit införs för sexualbrott, på Expressens debattsida.

**Sverigedemokraterna krävde **kort efter att nyheten briserade att rikspolischefen lämnar sin post.

– Dan Eliasson borde givetvis sägas upp om han inte avgår självmant, sade Jimmie Åkesson (SD) under måndagen.

Annons
Annons
Foto: Dan Hansson

2 / 6

Debattörer: Män problemet

Foto: Dan Hansson

Advokat Elisabeth Massi Fritz konstaterade i ett debattinlägg i Expressen att män i grupp som förgriper sig på kvinnor inte är ett nytt fenomen. "Det största sveket är sveket mot alla utsatta brottsoffer som glöms bort när fokus hamnar på förövarens ursprung", skriver hon och lyfter frågan om att införa en ny "uppförandekod för män".

Ida Östensson, grundare av feministiska organisationen Crossing Boarders, menar att problemet inte handlar om etnicitet utan om kön och "har skett långt innan vi hade en invandring i Sverige".

– Det händer hela tiden. Men så länge män inte pratar med män om problemet kommer inget att hända. Vi kvinnor kan adressera problemet, men inte lösa det, säger hon i en intervju med SvD.

Artisten Adam Tensta, skådespelaren William Spetz och Svante Tidholm, projektledare för organisationen Fatta Man, menar att män måste ha ett samtal om vilken slags manlighet och samhälle vi vill ha och våga ifrågasätta grupptryck.

"Att gå emot manlighetsnormen i en sådan situation kan innebära våld, utfrysning och/eller att bli stämplad som omanlig. Konsekvensen är att flickor och kvinnor utnyttjas av killar och män för att skapa och befästa hierarkier", skriver de i en debattartikel i Expressen.

SvD Debatt menar riksdagsledamot Isabella Hökmark (M) att vi tar "många steg tillbaka från det som är en självklar sak i vårt samhälle" om vi gör frågan om sexuella trakasserier mot kvinnor i Sverige eller Köln till en kvinnofråga, nämligen att "varje person har och ska ha samma skydd av rättstaten".

Isobel Hadley-Kamptz, opinionsbildare och författare, tar upp mediernas roll och skriver i ett debattinlägg på SvD Kultur att de "högerpopulistiska kampanjer som nu pågår mot etablerade medier i Sverige påminner om ryska metoder för att destabilisera samhället."

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

3 / 6

Polisen: Något har gått fel

Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter uppgifterna om ett stort antal sexuella övergrepp i samband med Stockholmsfestivalen We are Sthlm, och i Kalmar på nyårsafton, vill rikspolischefen Dan Eliasson kartlägga problemet i hela landet. Det sade han i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

– Jag kommer att be samtliga regionchefer och chefen för Nationella operativa avdelningen att göra en genomgång av läget i landet för att se om det här med sexuella ofredanden är ett samhällsfenomen som växer i omfattning och om vi behöver göra mer, och om arrangörer vid tillställningar behöver gör mer, sade Dan Eliasson som betonade att det är uppenbart att något gått fel.

– Jag vänder mig emot att vi aktivt skulle ha mörklagt något, men det är nog illa om vi inte kunnat ge saklig och korrekt information.

Södermalmspolisens gruppchef Viktor Adolphson skrev på måndagen i ett inlägg på Expressen Debatt att tanken på att polisen undanhållit information gör honom "kolossalt upprörd" och skriver vidare att "den svenska polisen har blivit ängslig, vi har drabbats av beröringsskräck och häri ligger det stora problemet". En annan, anonym polis som SvD talat med, vittnar om liknande problem med en "tystnadskultur".

Stockholms regionpolischef Ulf Johansson tror att orsaken till att informationen aldrig spreds handlar om en ”normalisering” av brott bland unga. Han öppnade på fredagen för att kameraövervaka festivalen där sexövergrepp förekom i somras. Han kan även tänka sig att avbryta festivalen om attackerna upprepas, rapporterade Dagens Nyheter.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

4 / 6

Ledarskribenter: Glidande skala

Foto: Tomas Oneborg

SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl skrev i en mycket delad text att "tanken att folk inte skulle kunna hantera och rätt förstå information där frågor om migration eller integration på något sätt finns med i bilden är väl spridd. I grunden finns en omtanke som går att förstå och känna sympati för, men som i svensk tappning har inneburit en glidande skala mot ren förträngning".

Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson uppmanar till att "lyssna på tjejerna inte rasisterna" och menar att debatten om hat, hot och våld mot kvinnor egentligen är mycket välkommen men att det finns ett problem: "Samma SD-svans som de senaste åren ägnat sig åt att hata, hota och förtala kvinnor vill nu framställa sig som deras beskyddare”.

DN:s ledarskribent Erik Helmerson skriver att "det talas om att man glömmer brottsofferperspektivet – de utsatta kvinnorna – och det är sant. Men lika mycket glöms gärningsmannaperspektivet." och poängterar att brottslingen alltid är en individ.

Annons
Annons

Panetoz framträder under under 2015 års festival i Kungsträdgården.

Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm

5 / 6

Deltagare och arrangör: Aldrig igen

Panetoz framträder under under 2015 års festival i Kungsträdgården.
Panetoz framträder under under 2015 års festival i Kungsträdgården. Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm

Rebecka, 17 år, stod längst fram på en konsert under musikfestivalen We are Sthlm när hon omringades av flera killar som vägrade sluta tafsa.

– Jag kommer aldrig att gå på en gratiskonsert igen. Om det är gratis så skriker det nästan att det kommer att finnas folk där som tar på dig, säger hon till SvD.

Hon och flera andra unga tjejer vittnar i SvD och andra medier om sexuella trakasserier och hur vanligt det är.

Fältassistenten Martin Eidensten skriver i ett debattinlägg i Aftonbladet att påståendet att övergreppen enbart ska ha begåtts av ensamkommande flyktingbarn inte är sant. Den gemensamma nämnaren var kön "inte etnicitet, ålder, hudfärg eller klädstil."

Roger Ticoalu, arrangör för festivalen menar att polisen gjorde en bra insats.

– Det har aldrig funnits någon som helst uppsåt från vår sida eller polisens att, mörka det här. Vi gick till och med ut i pressmeddelanden om att vi kommer att ha en extrainsats kring värdighetsarbete och kring sexuella ofredande inför 2015 års festival, säger han till SR Ekot.

Att debatten blossar upp nu, har att göra med händelserna i Köln och i Helsingfors, menar han.

Han får medhåll av Leila Baksi, projektledare för Respekt och Självrespekt samt trygghetskoordinator för We are Sthlm. I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver hon att det är "riktigt illa att man försöker ge polisen och arrangören skulden för gärningsmännens handlingar! Vad hände med fokus på gärningsmännen?" och menar att det var just polisen och festivalens säkerhetsorganisation som "var de första som tog tag i problemen" och att "ingen har försökt mörka något, däremot har pressen inte alls frågat oss om detta".

Annons
Annons
Foto: Joakim Ståhl

6 / 6

Mediechefer: Ingen konspiration

Foto: Joakim Ståhl

Det finns ingen stor konspiration att blottlägga här, skriver SvD:s chefredaktör Fredric Karén i en kommentar till anklagelser om att "medierna och polisen är i maskopi och mörklägger sanningen". "Polisen ska alltid rapportera och utreda brott, men det betyder inte att tidningarna måste skriva om varje utredning eller redogöra för samtliga detaljer i brottet" skriver han och poängterar att det handlar om olika uppdrag, ansvarsområden och framför allt lagrum att förhålla sig till.

Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz tillbakavisar uppgifter om "mörkläggning".

– Påståenden om att vi medvetet avstått från att publicera något som vi visste hade inträffat är osanna, säger han till den egna tidningen.

Medier ska berätta det vi vet, konstaterar journalisten Erik Fichtelius, hedersdoktor i Medie- och kommunikationsvetenskap, apropå övergreppen i ett SvD Debatt-inlägg på lördagen. "Det finns bara ett sätt att förtjäna trovärdighet i nyhetsförmedlingen. Det är att nyhetsrapportörerna arbetar utan egna avsikter med det vi efter bästa förmåga kan finna sant och relevant."

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons