Annons

Massi Fritz: ”Kommer som en chock för min klient”

Svenska Åklagarmyndigheten uppger för SvD att man öppnar för att ta upp ärendet mot Julian Assange i Sverige igen.

– Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen, säger samtidigt advokat Elisabeth Massi Fritz till Expressen.

Under strecket
Publicerad

Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som Assange misstänks ha våldtagit.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som Assange misstänks ha våldtagit.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Här är turerna i fallet Julian Assange

Julian Assange har varit misstänkt för en våldtäkt mot en svensk kvinna 2010. Förundersökningen pågick i nästan sju år, men lades ner i maj 2017.

Motiveringen från åklagarens sida var att ”det inte finns anledning att tro att beslutet att överlämna honom till Sverige kan verkställas inom överskådlig tid”.

Men det stämmer inte med verkligheten, hävdar Assanges juridiska ombud Per E Samuelson.

– Den verkliga anledningen är att vi har ett mycket starkt bevisläge på vår sida, och det har inte ändrats nu, säger han till SvD.

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som Assange misstänktes ha våldtagit.

– Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer så klart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen, säger hon till Expressen.

Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som Assange misstänks ha våldtagit.
Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som Assange misstänks ha våldtagit. Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons
Annons

Åklagarmyndigheten uppger för SvD att man öppnar för att ta upp ärendet igen.

Men chefsåklagare Marianne Ny, som tidigare lett förundersökningen, har nu gått i pension och myndigheten tittar därför just nu på vem som skulle kunna ta över ärendet – om detta blir aktuellt.

– Vi håller på att kika på detta, och kommer att komma med ett besked under tidig eftermiddag, säger Karl Jigland på Åklagarmyndighetens presstjänst.

En förundersökning kan återupptas så länge brottsmisstanken inte är preskriberad. I det här ärendet preskriberas brottsmisstanken våldtäkt i mitten av augusti 2020.

Per E Samuelson tror inte att det blir någon rättegång.

– Massi Fritz är välkommen att göra sina försök, men det det skulle vara något oerhört om det gick till rättegång. Bevisläget är för starkt, säger han.

Den verkliga risken för Assange är inte ett väntade våldtäktsåtal i Sverige, utan en potentiell utlämning till USA, enligt Samuelson.

– Nu kommer sanningens minut. Brittiska myndigheter kommer att åtala honom för ett bagatellartat brott, men i USA riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för sitt arbete som journalist. Julian Assange anser att han är hemligt åtalad, säger Per E Samuelson.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem bedömer möjligheten att den svenska förundersökningen mot Julian Assange tas upp igen som liten.

– Det är en långt utdragen tid som förflutit och det har försämrat bevismöjligheterna utan minsta tvekan, säger han till TT.

– Förutsättningarna för att förundersökningen på något sätt skulle aktualiseras på nytt är små.

För åklagaren gäller det i så fall att förvissa sig om att bevisningen fortfarande är hållbar. Den misstänkta våldtäkten skedde 2010.

– Det blir ju definitivt så att den muntliga bevisning som finns i målet, och som är viktig i detta fall, den försämras efterhand. Minnesbilder blir sämre, kanske även rentav viljan att ställa upp, säger Alhem.

Dessutom skulle Sverige behöva ställa ut en ny europeisk arresteringsorder på Assange.

– Han lär inte frivilligt komma till Sverige.

– Jag tror att uppförsbacken är enorm, säger Alhem.

Efter reklamen visas:
Ecuadors president om att Assange fått lämna ambassaden
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons