Dagens namn: Olof
måndag 29 juli kl. 06.39

Masskjutning på matfestival i Kalifornien

En man har öppnat eld på en matfestival i USA, flera skogsbränder i Sverige misstänks vara anlagda och nya sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Hongkong. Här är morgonens viktigaste nyheter.

En förmodad masskjutning har skett på en matfestival i den amerikanska staden Gilroy, Kalifornien. Enligt nyhetsbyrån AFP ska en man i 30-årsåldern plötsligt tagit fram ett vapen, och börjat skjuta vilt mot folkmassorna. CNN rapporterar att minst en person har omkommit, och flera är skadade.

Samtidigt som kallare väder drar in över Sverige igen, härjar ett flertal skogsbränder i Småland. Bara under söndagskvällen upptäcktes tre stycken nya bränder i de östra delarna av landskapet. Omkring 40 bränder har upptäckts i området sedan april, och nu misstänker polisen att flera av dem kan vara anlagda.

För den åttonde helgen i rad uppstod det massdemonstrationer i Hongkong. Flera personer greps, och över 20 personer uppgavs ha skadats, när polisen återigen försökte skingra demonstranterna med tårgas och gummikulor. Demonstrationerna riktar sig mot Hongkongs regering, och Fastlandskinas ökade inflytande över den särskilda regionen.

Under söndagen blev Egan Bernal den första colombianen någonsin att ta hem den anrika cykeltävlingen Tour de France. 22-åringen från Zipaquirá blev samtidigt den yngsta cyklisten på över 100 år att vinna ”touren”. Bernal lyckades dessutom med bedriften att plocka hem tävlingen utan att ha vunnit en enda etappseger.

Sarah Sjöström kyler ned sig – Svenskan är stekhet efter fem nya mästerskapsmedaljer.
Sarah Sjöström kyler ned sig – Svenskan är stekhet efter fem nya mästerskapsmedaljer. Foto: Lee Jin-man/AP

Sarah Sjöström skriver historia

Mer sport. Fem distanser – fem medaljer för Sarah Sjöström i sim-VM i Sydkorea. I och med söndagens silver på 50 meter fritt blev Sjöström historisk – dels eftersom hon under ett VM tagit hem fem medaljer, dels eftersom hon med sina 16 individuella VM-medaljer har flest av alla kvinnliga simmare någonsin.

Blir Boris Johnson Storbritanniens fall?

Brexit kan bli slutet på en mycket äldre union, när hela Storbritannien knakar i fogarna. För dem som stöder Boris Johnson spelar det ingen roll – men kommer den nya premiärminister innebära slutet för Storbritannien?

Annons
Annons
Annons