Annons

”Måste vi gifta oss för att säkra bostadsrätten?”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

I 13 år har de bott i hennes lägenhet – nu vill hon försäkra sig om att hennes sambo ska kunna bo kvar livet ut. SvD:s familjeadvokat Caroline Elander Knip ger sina bästa råd kring giftermål och testamente.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Vi är ett sambopar i 70-årsåldern som undrar om det är bättre gifta sig eller att fortsätta vara sambo. Vi har vardera två barn från tidigare äktenskap och inga gemensamma barn. Vi bor i en bostadsrätt inköpt av mig 2001, min sambo flyttade in 2006.

Jag har skrivit ett testamente, där jag förordnar att min sambo ska få livstids nyttjanderätt till vår gemensamma bostad och allt lösöre i denna.

Jag har även skrivit att mina barn endast ska få sin laglott om de inte godkänner detta. Vad finns det för fördelar och nackdelar med de olika alternativen?

/Anonym kvinna

Caroline Elander Knip: Vid ett dödsfall är det en relativt stor skillnad rent juridiskt om den avlidne är gift eller sambo. Skillnaden blir dock mindre i ert fall eftersom det endast finns särkullbarn och inte några gemensamma bröstarvingar.

En sambo har till att börja med inte en lagstadgad rätt till arv medan en make har det under vissa förutsättningar. Oavsett om man är sambo eller gift har en person alltid rätt att genom testamente förordna om hälften av sin kvarlåtenskap.

Annons
Annons

Om du avlider kan din efterlevande sambo begära en bodelning. Den görs då på samma sätt som om samborna separerat och det som delas är samboegendom, det vill säga bostad och bohag som är inköpt för gemensamt bruk. Då du köpte bostadsrätten innan ni blev sambor utgör den dock inte samboegendom och för det fall du avlider först kommer din sambo inte att kunna få del av dess värde genom att begära bodelning.

Då en gift person avlider ska det innan arvet fördelas göras en bodelning, även här på samma sätt som vid en separation/skilsmässa. Under förutsättning att ni inte har upprättat något äktenskapsförord som anger annat kommer bostadsrätten, tillsammans med alla era andra tillgångar som inte är enskild egendom, att omfattas av bodelningen.

Det innebär förenklat att era respektive tillgångar räknas samman efter avdrag för era respektive skulder. Det återstående beloppet delas sedan lika mellan er.

Om du avlider först och ni är gifta skulle din make få rätt till halva bostadsrättens värde. Den del som i bodelningen utgör din hälftendel blir din så kallade kvarlåtenskap och fördelas mellan dina barn enligt lag eller enligt ditt testamente. 

Oavsett vem av er som avlider först har era respektive barn rätt att få ut arvet efter er direkt. Det gäller oavsett om ni är gifta eller fortsätter vara sambor eftersom era barn inte är era gemensamma barn.

I många fall utgör en bostadsrätt eller fastighet en relativt stor del av arvet. Beroende på hur dina tillgångar och skulder ser ut utöver bostadsrätten är det möjligt att din sambo, oavsett det du skrivit i testamentet, måste lösa ut dina barn med pengar för det fall du avlider först och han ska bo kvar i bostadsrätten. 

Av vad som framgår av din fråga verkar det som att testamentet ger ett relativt gott skydd för din sambo men innan ni eventuellt gifter er och framförallt för att säkerställa att det verkligen blir som ni önskar råder jag er att kontakta en advokat och få rådgivning kring er situation och de alternativ som finns att tillgå för er.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons