Annons

Mästerverken nu på Netflix – äntligen

Nicolas Cage, Totoro och Juliette Binoche.
Nicolas Cage, Totoro och Juliette Binoche. Foto: TT, Netflix

En drömsk Alison Brie, en blodig Nicolas Cage och ett kriminaldrama med fin rollista men bedrövligt intro. Här guidar vi till nyheter på Netflix, HBO Nordic, SVT Play och andra streamingplattformar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jan Guillou.

Foto: SVTBild 1 av 1

1 / 11

IB – hemligare än Säpo

Dokumentärserie, SVT Play

Jan Guillou.
Jan Guillou. Foto: SVT

I maj 1973 avslöjade Peter Bratt och Jan Guillou den okända spionorganisationen IB, Informationsbyrån. För att värja sig mot ”hotet från öst" kartlade och övervakade IB personer med vänstersympatier och lämnade hemlig information till främmande makt.

I tidningen Folket i Bild/Kulturfront avslöjades uppgifterna om den hemliga underrättelseorganisationen, en organisation inte ens riksdagen kände till. Men publiceringen leder till att journalisterna själva anklagade för spioneri.

Se ”IB – hemligare än Säpo” på SVT Play.

Annons
Annons

Ken Rex McElroy mördades på öppen gata.

Foto: SVTBild 1 av 1

2 / 11

No one saw a thing

Dokumentärserie, SVT Play

Ken Rex McElroy  mördades på öppen gata.
Ken Rex McElroy mördades på öppen gata. Foto: SVT

Ny true crime-serie (publiken tycks aldrig få nog) som likt många andra serier i samma genre tänjer ut sin historia över alltför många avsnitt. Men ingredienserna är onekligen fascinerande: Ken Rex McElroy terroriserar invånarna den lilla orten Skidmore i Missouri tills någon får nog och avrättar honom på öppen gata inför mängder av vittnen.

Men vem är egentligen skyldig till mordet? Fortfarande nästan 40 år senare har ingen berättat sanningen, trots att många är övertygade att det finns de som vet vem som sköt.

Se ”No one saw a thing” på SVT Play.

Annons
Annons

Vem är egentligen främlingen?

Foto: NetflixBild 1 av 1

3 / 11

The stranger

Säsong 1, Netflix

Vem är egentligen främlingen?
Vem är egentligen främlingen? Foto: Netflix

Nytt kriminaldrama med fin rollista (Jennifer Saunders!) men med bedrövligt intro. ”The stranger” bygger på Harlan Cobens roman ”Främlingen”. Främlingen i fråga är en kvinna som oväntat tar kontakt med familjefadern Adam Price och riktar allvarliga anklagelser mot hans hustru. Visserligen spännande men det vilar en något billig, nästan såpaaktig estetik över serien.

Se ”The stranger” på Netflix.

Annons
Annons

”Min granne Totoro”.

Foto: Tokuma Shoten/TTBild 1 av 1

4 / 11

Studio Ghibli på Netflix

”Min granne Totoro”.
”Min granne Totoro”. Foto: Tokuma Shoten/TT

Äntligen finns en rad filmer av Studio Ghibli att streama, däribland Hayao Miyazakis mästerverk ”Min granne Totoro” (en film som på riktigt passar alla åldrar), på Netflix.

I den första omgången filmer släpptes även ”Laputa – slottet i himlen”, ”Kikis expressbud”, ”Minnen av igår”, ”Porco Rosso”, ”Jag kan höra havet” och ”Legender från Övärlden”. I mars och april kommer fler titlar, däribland ”Spirited away”, att bli tillgängliga.

Se filmerna på Netflix.

Annons
Annons

Alison Brie spelar huvudrollen i ”Horse girl”.

Foto: NetflixBild 1 av 1

5 / 11

Horse girl

Regi: Jeff Baena

Dramakomedi, Netflix

Alison Brie spelar huvudrollen i ”Horse girl”.
Alison Brie spelar huvudrollen i ”Horse girl”. Foto: Netflix

Alison Brie (”Community”, ”Glow”) spelar huvudrollen och har skrivit manus till vad som till det yttre ser ut som en generisk amerikansk indiefilm – huvudpersonen Sarah är socialt avvikande och gillar pyssel (filmen hade mycket riktigt premiär på indiemeckat Sundancefestivalen tidigare i år) – men som utvecklar sig till en mer udda och oväntad historia.

Men en rad märkliga drömmar ruckar på Sarahs tillvaro och hon får snart svårt att skilja på dröm och verklighet. Filmen, som verkar ha delat kritikerkåren i USA, bygger delvis på Alison Bries egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

Se ”Horse girl” på Netflix (premiär den 7 februari).

Annons
Annons

Juliette Binoche och Robert Pattinson i ”High life”.

Foto: TTBild 1 av 1

6 / 11

High life

Vod

Juliette Binoche och Robert Pattinson i ”High life”.
Juliette Binoche och Robert Pattinson i ”High life”. Foto: TT

Udda, obehaglig science fiction-skräck i regi av Claire Denis. En grupp dödsdömda fångar har erbjudits att ingå i en rymdfärd och slipper på så vis sitt livstidsstraff på jorden. Med ombord finns den urspårade läkaren Dibs (Juliette Binoche) som utför experiment på fångarna. Med Robert Pattinson i huvudrollen.

”Rymdskeppet i 'High life' är ett slags högteknologisk lekhage för att utforska drifter, rutiner och kroppsliga funktioner. Har vi inte kommit längre än så? Är vi verkligen redo att stå på egna ben och ta våra första steg? Kliva in i det okända?”, skrev Sebastian Lindvall i sin uppskattande recension.

Hyr ”High life” här.

Annons
Annons

Ryska kvinnor på ”förförarkurs”.

Foto: SVTBild 1 av 1

7 / 11

Hustruskolan

Dokumentär, SVT Play

Ryska kvinnor på ”förförarkurs”.
Ryska kvinnor på ”förförarkurs”. Foto: SVT

På hustruskolan i Sankt Petersburg kan unga ryska kvinnor lära sig hur de ska göra för att skaffa en make, för att på så vis tillskansa sig ”beskydd, högre status och lycka”.

Under sju år har den ryska filmaren Alina Rudnitskaja följt tre kvinnor som gått ”förförelsekursen” för att försöka fånga en man.

Se ”Hustruskolan” på SVT Play.

Annons
Annons

Bluffspel?

Foto: HBO NordicBild 1 av 1

8 / 11

McMillion$

Dokumentärserie, HBO Nordic

Bluffspel?
Bluffspel? Foto: HBO Nordic

Mycket fascinerande om McDonald's Monopolspel, en marknadsföringskampanj på 1990-talet där enskilda kunder hade chans att vinna upp till en miljon dollar. Konceptet blev en framgång och skapade Monopol-yra. Men när FBI fick tips om att spelet var riggat rullades en stor skandal upp: mellan 1998 och 2001 förekom det nästan ingen storvinnare. Den person som var ansvarig för spelet visade sig vara en bedragare. Otrolig men sann historia.

Se ”McMillion$” på HBO Nordic.

Annons
Annons

Dan Schneider.

Foto: NetflixBild 1 av 1

9 / 11

The pharmacist – Opioidkrisen i USA

Dokumentärserie, Netflix

Dan Schneider.
Dan Schneider. Foto: Netflix

När apotekaren Dan Schneiders son mördades i en drogrelaterad skjutning 1999 bestämde han sig för att hitta den skyldige och ställa denna inför rätta. Men i sitt sökande stötte han på en annan skandal, långt innan den blev en nationell angelägenhet: opioidkrisen.

Schneider lade märke till att märklig många unga personer kom till apoteket med recept på höga doser av Oxycontin. Han bestämde sig då för att försöka rädda livet på ungdomarna – och ta striden med läkemedelsindustrin.

Se ”The pharmacist” på Netflix (premiär den 5 februari).

Annons
Annons

Pauline Kael, legendarisk kritiker.

Foto: TTBild 1 av 1

10 / 11

Pauline Kael – Hollywoods vassaste penna

Dokumentär, SVT Play

Pauline Kael, legendarisk kritiker.
Pauline Kael, legendarisk kritiker. Foto: TT

På 1970-talet var Pauline Kael en av USA:s främsta, mest inflytelserika filmkritiker – skarp, ofta oväntad och alltid underhållande (”att läsa henne är bättre än att gå på bio” som det uttrycks i filmen). Här porträtteras Kael genom såväl sina egna texter som intervjuer med världskända regissörer som Francis Ford Coppola.

Detta är en nedklippt version av filmen ”What she said: The art of Pauline Kael” som är 40 minuter längre och bland annat går att hyra här.

Se ”Pauline Kael – Hollywoods vassaste penna” på SVT Play.

Annons
Annons

Nicolas Cage som Panos Cosmatos .

Foto: RLJE Films/TTBild 1 av 1

11 / 11

Mandy

Regi: Panos Cosmatos

Skräck, Netflix

Nicolas Cage som Panos Cosmatos .
Nicolas Cage som Panos Cosmatos . Foto: RLJE Films/TT

En av 2018-års bästa filmer finns nu tillgänglig på Netflix.

Vid en första anblick kan ”Mandy”, av goda skäl, tas för en klassisk hämndskräckfilm. Det är 1983 och skogsarbetaren Red och konstnären Mandy lever ett stillsamt, kärleksfullt liv vid skogarna i Shadow Mountains i östra Kalifornien. Men när en sekt, ledd av den sadistiske Jeremiah Sand (en briljant Linus Roache), anländer bryts den lugna tillvaron och paret kastas in i ett veritabelt helvete.

”Mandy” är som ett surrealistiskt, hypnotiskt vackert skräckrus – en perfekt symbios av utflippat foto och stämningsmusik.

Framför allt tar man till fullo vara på Nicolas Cages inneboende galenskap i denna makalösa skräckmardröm.

Se ”Mandy” på Netflix.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons