Annons

Karlsson om planerna: ”Vill öka konservativa närvaron”

SD-toppen Mattias Karlsson lämnar uppdraget som partiets gruppledare i riksdagen. I stället ska han starta en tankesmedja och bygga upp en konservativ studentorganisation.

– Det är egentligen det här som alltid har legat mig varmast om hjärtat, säger han till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mattias Karlsson (SD).

Foto: Lars Pehrson

Mattias Karlsson (SD).

Foto: Lars Pehrson
Mattias Karlsson (SD).
Mattias Karlsson (SD). Foto: Lars Pehrson

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson hänvisar i en intervju med Expressen till sin familjesituation som ensamstående far som anledning till att han slutar som gruppledare i riksdagen.

Mattias Karlsson, som för fem år sedan vikarierade som partiledare när Jimmie Åkesson var sjukskriven, kommer att sitta kvar i riksdagen. Ny gruppledare blir den tidigare presschefen Henrik Vinge, som 2018 utsågs till integrationspolitisk talesperson för partiet.

I stället ska Mattias Karlsson arbeta med att bygga upp en konservativ tankesmedja och en konservativ studentrörelse.

– Det jag primärt ska syssla med är att utveckla vår organisation och vår idéutveckling, där uppbyggnaden av en konservativ tankesmedja är det mest centrala projektet. Men jag kommer också vara involverad på olika sätt i formerandet av ett konservativt studentförbund och utvecklingen av konservativ kulturverksamhet, säger han till SvD.

Annons
Annons

Vad är målet?

– Det handlar om att öka den konservativa närvaron i olika segment och sektorer i samhället där vi i dag inte finns representerade i särskilt hög utsträckning och där vänstern har en stark maktposition, säger han.

Karlsson berättade redan i somras för SvD om hur SD vill växa utanför den partipolitiska arenan – med målsättningen att ta över den dominerande ställning som Socialdemokraterna har haft i Sverige under det senaste seklet.

– Det är egentligen det här som alltid har legat mig varmast om hjärtat – ideologi, idéutveckling, strategi och organisationsutveckling, säger Karlsson.

Hur långt har ni kommit med planerna?

– Vi har satt igång processen. Jag kommer inte formellt att avgå som gruppledare förrän på partiets landsdagar i höst. Senast i början på nästa år kommer de här projekten att vara fullt fungerande.

Kommer projekten att vara fristående från SD?

– Det ska vara konservativa projekt och organisationer som är öppna även för konservativa med annan partibakgrund.

Betyder det här att du lämnar partitoppen?

– Nej, jag kommer att vara kvar i partistyrelsen och VU så länge man efterfrågar mig, och jag kommer att stanna i riskdagen, där jag ska ägna mig åt kulturpolitiken, där jag en gång började, säger Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons