Annons

Matjätte vill fasa ut frukt med farliga kemikalier

Klorpyrifos kan skada arvsmassan och nervsystemets utveckling hos framför allt foster och små barn.
Klorpyrifos kan skada arvsmassan och nervsystemets utveckling hos framför allt foster och små barn. Foto: Hasse Holmberg/TT

Coop ska försöka fasa ut frukt och grönt som kan innehålla insektsmedlet klorpyrifos så fort som möjligt. Ica och Axfood avvaktar det totalförbud som EU väntas införa först om ett halvår.

Under strecket
Publicerad

Det finns ingen säker dos för det vanliga insektsmedlet klorpyrifos, slog EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, fast i förra veckan. Uttalandet banar väg för ett totalförbud av insektsmedlet som kopplats till fosterskador och lägre IQ hos barn.

– Vi ser allvarligt på den nya riskbedömningen. Klorpyrifos är ett ämne som vi vill fasa ut så fort det är möjligt. Därför har vi skrivit brev till våra leverantörer och framfört att vi vill att det sker snarast. Vi behöver inte vänta på ett formellt EU-beslut, säger Coops presschef Tobias Rydergren.

Man följer därmed exemplet från danska Coop som förklarat att medlet ska fasas ut snabbt. Även matkedjorna Rema 1000 och den danska Salling-gruppen beslutade i förra veckan om egna säljförbud.

Insektsmedlet får inte användas vid odling i Sverige men är tillåtet i 20 andra EU-länder. Den fria rörligheten av varor inom EU gör att ämnet kan förekomma på frukt och grönsaker som importerats, inte minst på citrusfrukter.

Det finns ett gemensamt gränsvärde för den maximala halten i livsmedel. Men nu har EU:s experter, som SvD nyligen berättat om, kommit fram till att klorpyrifos kan skada arvsmassan och nervsystemets utveckling hos framför allt foster och små barn redan vid halter under gränsvärdet och som i dag saluförs i Sverige. Det finns, enligt EU-experterna, ingen nivå som är så låg att den är säker.

Annons
Annons

Till skillnad från Coop väljer både Ica och Axfood, med kedjorna Hemköp och Willys, att invänta ett formellt EU-förbud innan man säkrar en nollnivå i sitt sortiment. Ett sånt förbud kan troligen träda i kraft om ett halvår.

Enligt Ica Sveriges hållbarhetsstrateg Emelie Hansson ser Ica positivt på att EU nu diskuterar förbud för klorpyrifos i Europa och fortsätter att agera tillsammans för att påverka även den import som sker från länder utanför Europa, men:

– Vill man vara säker på att undvika klorpyifos ska man välja ekologiska och svenskodlade frukt och grönsaker, säger hon.

Claes Salomonsson som är presschef på Axfood förklarar att man för två år sedan tog fram en egen lista på bekämpningsmedel som leverantörerna inte får använda för frukt och grönt.

– På den listan finns inte klorpyrifos med just nu, men listan uppdateras ständigt och där kommer klorpyrifos med största sannolikhet finnas om och när EU fattar ett beslut om att förbjuda medlet, förklarar Claes Salomonsson.

Danmarks födevareminister Mogens Jensen sade i förra veckan att han snarast avser att införa ett nationellt totalförbud mot klorpyrifos, med hänvisning till bevisade risker för folkhälsan.

Den svenska regeringen vill i stället vänta in ett gemensamt EU-förbud.

– Vi vill att det här medlet ska bort, men vår bedömning är att det skulle ta längre tid att införa ett eget nationellt förbud än att invänta EU:s gemensamma beslut, säger Jakob Lundgren som är pressekreterare åt miljöminister Isabella Lövin.

– Vi har fått signaler om att EU-kommissionen ganska snart kommer att föreslå ett totalförbud av klorpyrifos, säger han.

Ett vanligt förekommande bekämpningsmedel som kan skada foster och små barns neurologiska utveckling tycks alltså bli kvar i livsmedel som säljs i Sverige till åtminstone den 31 januari 2020 då det nuvarande tillståndet för insektsmedlet löper ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons