Annons

Schlaug (MP): "Mår illa när språkrören låter som sossar"

Det tidigare miljöpartistiska språkröret Birger Schlaug menar att partiet måste hitta tillbaka till sin ideologiska bas och våga stå för den.

–  Jag mår illa när jag hör språkrören låta som vilka sossar eller borgare som helst, säger han till SvD inför MP:s dag i Almedalen.

SvD ha talat med veteraner i samtliga partier – scrolla för att läsa intervjuerna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Birger Schlaug, tidigare miljöpartistiskt språkrör, numera inte medlem i partiet.

Foto: Yvonne Åsell

1 / 8

Birger Schlaug (MP): ”Var inte så förbannat fega”

Birger Schlaug, tidigare miljöpartistiskt språkrör, numera inte medlem i partiet.
Birger Schlaug, tidigare miljöpartistiskt språkrör, numera inte medlem i partiet. Foto: Yvonne Åsell

Hur mår ditt gamla parti just nu?

– Utåt försöker nog partiledningen hålla masken, men rimligtvis mår många dåligt. Aldrig har väl något parti agerat så konsekvent emot sina egna värderingar som partiledningen nu tvingar fram. Riksdagsgruppen lär våndas när man tvingas välja mellan den riktiga partilinjen eller kullerbyttorna i språkrörslinjen.

Vilka frågor skulle du vilja se mer av för ditt parti?

– Politik består av två delar. Dels det politiska hantverket, det vill säga kompromisser med andra partier. Dels opinionsbildning, det vill säga försök att få människor att tända på de idéer man egentligen har. Det sistnämnda har partiet lagt av med. Därmed vet allt färre väljare vad partiet vill. Därmed blir man också utbytbart, till slut onödigt.

Vilken är den största utmaningen för MP just nu?

– Att återfinna sin ideologiska bas, att våga stå för den, att inte vara så utslätat. Våga ifrågasätta den fördummade ekonomismen som bygger på att människan allt mer kommit att reducerats till en ekonomisk varelse – trots att vi är biologiska, sociala och kulturella varelser. Jag mår illa när jag hör språkrören låta som vilka sossar eller borgare som helst… Nu talar de om materiell tillväxt i stället för sänkt arbetstid, friår, solidarisk handel och livskvalitet.

Vilken fråga kommer att avgöra nästa val?

– Den som förmår få hjärtan att brinna kommer att få framgång. Den som i stället för prat om arbetslinje, konsumtion och tillväxt förmår tala om livskvalitet, mindre stress och vad vi ska ha våra liv till kommer att uppskattas.

Om du skulle ge ett råd till språkrören – vilket skulle det vara?

– Var inte så förbannat fega, våga stå för den fredliga kulturrevolution som var skälet till att partiet bildades. De andra partierna kommer att sucka och stöna. Bra! Inse att den som inte vågar förlora makten inte heller har någon makt. Ta livet och den gröna ideologin på allvar. Känn tillit till partiets värderingar i stället för att släcka dem.

Scrolla neråt för att läsa om fler partiveteraner:

Annons
Annons

Jonas Åkerlund.

Foto: Claudio Bresciani/TT

2 / 8

Jonas Åkerlund (SD): ”Vi är lite för svaga”

Jonas Åkerlund.
Jonas Åkerlund. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hur mår ditt parti just nu?

– Jag tror att partiet mår i huvudsak väldigt bra eftersom vi är Sveriges tredje största och i dag klart större än vid valtillfället. 

Vilka frågor skulle du vilja se mer av hos ditt parti?

– Jag tycker att vi driver i allt väsentligt en riktig politik. Min egen uppfattning är möjlighet att söka samarbete utifrån en styrkeposition och den positionen har vi kanske inte i dag, vi är lite för svaga.

Vad är partiets största utmaning?

– Det är att komma till rätta med integrationsproblemen innan vi förlorar kontrollen. Att få gehör för sundare integrationspolitik.

Vilken fråga tror du avgör nästa val?

– Det är lite för tidigt att säga. En vecka i politiken är lång och det är väldigt långt till nästa val.

Vilket råd skulle du ge till partiledaren?

– Det är någonting jag kommer att tala med honom på tu man hand.

Annons
Annons

Alf Svensson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

3 / 8

Alf Svensson (KD): ”Var dig själv”

Alf Svensson.
Alf Svensson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur mår ditt gamla parti just nu?

– Det kunde ju må bättre. Alla partier kunde må bättre, men
vi måste inse att opinionssiffrorna ligger lågt. Det finns ingen anledning att vara hurtig. Jag tror att Almedalen spelar stor roll, att det blir ny energi. Jag tror att Ebba Busch Thor är just duktig på att gjuta energi i partimedlemmar, lokalavdelningar och distrikt.

Vilka frågor skulle du vilja se mer av för ditt parti?

– Jag tror att det är viktigt för varje parti att hitta sina unika argument, att visa sitt existensberättigande. För Kristdemokraternas vidkommande skulle jag vilja att värderingsfrågorna blev mer framlyfta. Det är varje nation och varje folk intresserade av. Jag skulle gärna se att skolfrågan fick större utrymme, det är en oerhört viktig fråga. Alla barn ska gå i skolan.

– Sen skulle jag gärna se att man lyfter fram familjepolitiken och situationen för våra sämst ställda pensionärer.

Vilken är den största utmaningen för ditt parti just nu?

– Jag tror att det är viktigt att man driver ungefär tre frågor och gör det väldigt, väldigt, väldigt uthålligt och energiskt. Och
försöker få tre frågor att fastna som Kristdemokraternas frågor.

Vilken fråga kommer att avgöra nästa val?

– Det har mycket med hur det ser ut på arbetsmarknaden att
göra. Men jag tror också att en sån fråga som vården och pensionärernas situation spelar stor roll. Man ska veta att de äldre följer politiken och ser utveckling och avveckling och reagerar numera snabbare än vad man någonsin tidigare har gjort.

Om du skulle ge ett råd till Ebba Busch Thor – vilket
skulle det vara?

– Var dig själv.

Annons
Annons

Lena Hjelm-Wallén.

Foto: Claudio Bresiciani/TT

4 / 8

Lena Hjelm-Wallén (S): ”Kämpa på”

Lena Hjelm-Wallén.
Lena Hjelm-Wallén. Foto: Claudio Bresiciani/TT

Hur mår ditt parti just nu?

– Det är både och. Det är lugnt och harmoniskt i partiet, men det finns också en oro för att opinionssiffrorna inte är tillräckligt bra.

Vilka frågor skulle du vilja se mer av?

– Jag är väldigt upptagen av det här att gapet ökar mellan människor som har det bra, och de som har hamnat utanför. Jämlikheten behöver öka helt enkelt, och jag tycker att det är för lite uppmärksamhet på den frågan. Det handlar inte bara om ekonomi och jobb, det är mycket bredare än så: det finns till exempel både kulturella klyftor och utbildningsklyftor.

Vad är partiets största utmaning?

– Ja, det är väl att vända utvecklingen med de växande klyftorna. Och då måste man bli ännu mer tydlig ideologiskt, och göra klart att man är ett parti från arbetarrörelsen.

Vilken fråga tror du avgör nästa val?

– Nästa val blir väl inte så annorlunda än andra val, och då är det ekonomi och jobb som hamnar i centrum när väljarna tar ställning, och när man utvärderar regeringen. Den stora invandringen gör också att det blir ännu svårare att klara arbetslösheten.

Vilket råd skulle du ge till partiledaren?

– Att kämpa på, att hålla den ideologiska fanan högt och att handla därefter också i det vardagliga politiska arbetet.

Annons
Annons

Maud Olofsson träffar Annie Lööf i Almedalen.

Foto: Yvonne Åsell

5 / 8

Maud Olofsson (C): "Ett ganska piggt parti"

Maud Olofsson träffar Annie Lööf i Almedalen.
Maud Olofsson träffar Annie Lööf i Almedalen. Foto: Yvonne Åsell

Hur mår Centerpartiet?

– Jag tycker att det är ett ganska piggt parti, det är roligt att man tar fram konkreta förslag. Politik måste göra skillnad, det är inte fraserna som förändrar världen utan de konkreta förslagen. Man har tagit tillbaka kraften i politikutvecklingen.

Vad borde Centern jobba mer med?

– Jag skulle vilja att man fortsatte att stärka profilen på företagarområdet. Jag inledde detta när jag tog över och det behövs ett parti som verkligen står upp för bättre näringslivsklimat. En annan är miljöfrågan, som måste lösas tillsammans med företagen.

Hur mår Alliansen nu?

– Naturligtvis tycker jag att vi måste jobba hårdare för att göra Alliansen redo för ett maktövertagande. Det tycker jag inte man är redo för i dag. Jag möter många människor som efterfrågar gemensam politik nu. Jag förstår att man har haft ett behov av profilering, men nu återstår bara två år. Då måste man försöka få ihop det här, säger Maud Olofsson och lägger till:

– Vi började 2004 och hade maktskiftet 2006. Det är ändå så att på många områden måste man förhandla och jag vet hur tufft det är. Man måste formera styrkorna och visa för svenska folket att man är ett reellt alternativ.

M och L har ställt ultimatum om försvar och lagstiftning mot låga löner – hur känns det för dig som kallats ”Alliansens mamma”?

– Erfarenheten är att man ska vara väldigt försiktig med att förhandla i offentligheten. Om vi varit för oförsiktiga om energipolitiken hade vi aldrig kunnat nå en uppgörelse. Vi förstod att vi måste slipa av lite grann för att få en uppgörelse. Ju mer man har sagt om vad man kan och inte kan göra
desto svårare blir det.

Har du några råd till Annie Lööf?

– Jag tror att det handlar väldigt mycket om att visa det inre engagemanget. De gör rätt som tar integrationsfrågan på allvar. Vi kan inte ha ett samhälle där så många människor står utanför. Då kommer vi att utsätta Sverige för något mycket mycket värre.

Som vad då?

– Om människor står utanför, inte får jobb, dessutom stora grupper, då klyver vi Sverige. Från näringslivets sida är vi beredda att ta ansvar. Men då måste politiken hänga med, säger Olofson och lägger till:

– Rådet är: kom med konkreta förslag, men visa också hur angeläget det är att vi alla hjälps åt för att klara uppgiften, för då står vi kanske där om 30 år och säger vilken tur att vi tog emot alla de här flyktingarna. För vi behöver arbetskraften, men det är klart att det är en utmaning med värderingar och så.

Annons
Annons

Carl B Hamilton.

Foto: Bertil Ericson/TT

6 / 8

Carl B Hamilton (L): ”Vi trampar lite vatten”

Carl B Hamilton.
Carl B Hamilton. Foto: Bertil Ericson/TT

Hur mår Liberalerna just nu?

– Vi trampar lite vatten. Det är mycket tal om förnyelse men det verkar inte fungera. Det krävs en större djärvhet. Jag tycker att partiet håller på att glida tillbaka till den snällism som Lars Leijonborg gjorde upp med. Ett parti som har det motigt i opinionen tenderar lätt att bli ett snällt parti snarare en ett djärvt parti. Vi får inte fastna i den fällan.

Vilka frågor skulle du vilja se mer av?

– Det som är aktuellt nu är vad Sverige gör i EU-politiken. Där har vi en stolt historia av att vara det mest EU-positiva partiet och bejaka europeisk integration. Det står väldigt högt på Liberalernas lista inför Almedalen, att säga vad man tycker och tror om Sveriges framtida roll i Europa. Sverige hamnar lite på pottkanten när Storbritannien försvinner, därför att vi har tyckt mycket som dem, och då gäller det att orientera sig i det nya läget.

Vad är partiets största utmaning?

– Partiets största utmaning är att göra förnyelsen verklig, att den syns, att den uppfattas av väljarna. Jag tror att vi har hamnat lite i skuggan.

Vilken fråga tror du avgör nästa val?

– Jag tror att det blir de gamla vanliga frågorna om ekonomi, arbetslöshet, välfärdssystemen, men denna gång blir det även viktigt med integrationen och invandringen.

Vilket råd skulle du ge till partiledaren?

– Han får mina råd, du kan vara lugn på den punkten. Men jag tror inte att jag kör dem genom Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

Lars Ohly.

Foto: Henrik Montgomery/TT

7 / 8

Lars Ohly (V): ”Visst har vi regelbunden kontakt”

Lars Ohly.
Lars Ohly. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur mår ditt parti just nu?

– Vänsterpartiet mår rätt så bra just nu. Många vänsterpartister tycker att partiet gör bra ifrån sig och påverkar relativt mycket. Den kritik som finns i olika frågor är ganska nedtonad, vilket märktes på partikongressen i maj. Rent objektivt är Vänsterpartiets förutsättningar att växa mycket goda.

Något partiet borde satsa mer på? Ser mer av? Vilka frågor?

– Jag skulle önska att Vänsterpartiet på ett tydligare sätt gick i opposition mot klassamhället. I dag behövs mer än någonsin ett socialistiskt alternativ som ägnar kraften åt att minska klasskillnader, öka jämlikheten och stå för en rättfärdig politik som utjämnar mellan klasser, kön, etniska grupper och landsdelar.

Största utmaningen för ditt parti?

– De största utmaningarna i samhället just nu är klasskillnaderna, välfärden, rasismen och klimathotet. Därför bör självklart dessa frågor också vara Vänsterpartiets viktigaste. Men glöm för allt i världen inte kulturens betydelse och kulturpolitikens roll! Och en realistisk plan för arbetstidsförkortning har förutsättningar att bli en valvinnare.

Ett råd till partiledaren?

– Jonas klarar sig utmärkt utan mina råd. Men visst har vi regelbunden kontakt.

Hur har partiets förändrats sedan du var aktiv?

– Jag är glad att partiet i stor utsträckning fortsatt på och utvecklat den politik som haft samma utgångspunkter sedan 90-talet. Samtidigt har många medlemmar tillkommit som bidragit till att bredda Vänsterpartiet. Jag önskar bara att vi fick ännu fler medlemmar som är fackligt aktiva.

Annons
Annons

Ulf Adelsohn.

Foto: Anders Wiklund/TT

8 / 8

Ulf Adelsohn (M): "Det säger jag inte offentligt"

Ulf Adelsohn.
Ulf Adelsohn. Foto: Anders Wiklund/TT

Hur mår ditt parti just nu?

– Hyggligt och avvaktande.

Vilka frågor skulle du vilja se mer av hos ditt parti?

– De har väl börjat ta i de viktiga frågorna som integration. De har tittat på invandringen, det är de stora viktiga frågorna som ligger framför oss. Sedan är det ekonomin naturligtvis, det finns mycket att göra när det gäller att stimulera och det hänger ofta med integration.

Vad är partiets största utmaning?

– Det är att lägga fram en egen politik och ha gemensam bas med Alliansen för att bilda regering.

Vilken fråga tror du avgör nästa val?

– Sådant vet man aldrig. Invandring och integration ligger högt. Skolan, sjukvård, arbetslöshet och skatterna gör det alltid också.

Vilket råd skulle du ge till partiledaren?

– Det tänker jag inte lämna ut offentligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons