Annons

Olofsson ger Reinfeldt skulden för valförlusten

Tidigare Centerledaren Maud Olofsson kritiserar Fredrik Reinfeldt (M). Hon anser att den förre statsministern lutade sig tillbaka och inte utvecklade Alliansens politik.

– Man blev för rädda helt enkelt, säger hon till Expressen.

Under strecket
Publicerad

Maud Olofsson, förre partiledaren för Centerpartiet.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Maud Olofsson, förre partiledaren för Centerpartiet.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Maud Olofsson, förre partiledaren för Centerpartiet.
Maud Olofsson, förre partiledaren för Centerpartiet. Foto: Lars Pehrson

Maud Olofsson kritiserar såväl Socialdemokraterna som Moderaterna för att inte har hängt med i samhällsutvecklingen, i en intervju med Expressen.

– Det har varit en ganska stor vilsenhet. Det är svårt för de större partierna att göra omtag, säger hon till tidningen.

Hon kritiserar särskilt den förre regeringskollegan Fredrik Reinfeldt. Hon anser att Reinfeldt var duktig på att möta dagens samhällsproblem, men att han också lutade sig tillbaka och inte orkade hänga med.

– Han underskattade behovet av politikutveckling. Jag tycker ju att man skulle ha jobbat mer med politikutvecklingen framför allt under mandatperiod två. Moderaterna får ta på sig ett stort ansvar för det. Man blev för rädda helt enkelt och vågade inte dra igång dynamiken som politikutveckling är. Men ett parti och en regeringskonstellation som vill uppfattas som relevant för väljarna måste kunna svara på de frågor som väljarna har, säger hon till Expressen.

I intervjun kommenterar Maud Olofsson också Anna Kinberg Batra avgång. Hon lämnade posten som moderatledare i augusti efter stenhård intern kritik – något som inte skett om hon varit man enligt Maud Olofsson.

– Ja, jag skulle gissa det. Jag tror att man ger männen många fler chanser än vad man ger kvinnorna. Man har mycket större fördragsamhet med mäns tillkortakommanden. Dessutom: Män håller varandra om ryggen på ett bättre och tydligare sätt än vad kvinnor gör. Att män håller kvinnor om ryggen är mer ovanligt, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons