Annons

Therese Larsson Hultin:Nystart efter May – men med samma problem

En rörd Theresa May meddelade på fredagen att hon avgår den 7 juni.
En rörd Theresa May meddelade på fredagen att hon avgår den 7 juni. Foto: Alastair Grant/AP

Theresa Mays avgång löser inte problemen kring brexit. En ny premiärminister möter fortfarande samma delade land, samma splittrade politiker och ett EU som inte ändrar sig. Ändå kan det bli en nystart.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det går inte annat än att hålla med. ”Jag har gjort allt jag kunnat”, förkunnade den brittiska premiärministern Theresa May när hon berättade att hon avgår den 7 juni.

Att det sker först då sägs bero på att Donald Trump kommer på statsbesök till Storbritannien om en dryg vecka och att han har ett möte med May inbokat den 5 juni. Den amerikanske presidenten förväntar sig pompa, ståt och utrullade röda mattor, och då går det självklart inte låta Trump träffa en tillförordnad premiärminister – även om hon fortfarande skulle heta Theresa May.

För att Theresa May gjort allt hon kunnat är uppenbart. Precis lika uppenbart är det att hon inte hade kunnat ro brexit i mål, hennes förtroendekapital var helt enkelt förbrukat och landet alltför splittrat.

Problemet är bara att Mays avgång inte löser något. Den 8 juni kommer britterna fortfarande vara lika splittrade, och underhuset precis lika delat. Dessutom kommer Torypartiet tvingas lägga energi på att ta fram en ny ledare, i stället för att fokusera på det de borde ägna sig åt: att hitta en lösning på hur Storbritanniens framtida relation med EU ska se ut.

Annons
Annons

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade redan innan det blev känt att Theresa May ger upp, att han förutsätter att brexit kommer skjutas upp ytterligare, och att den nya deadline som britterna fick – 31 oktober – inte kommer att räcka.

Det mesta tyder på att det blir Boris Johnson, det blonda yrvädret och före detta utrikesministern, som får flytta in på Downing Street efter May. Han är oerhört omtyckt bland Torypartiets medlemmar och landets mest populäre politiker. Samtidigt beskrivs Johnson ofta som en vandrande katastrof, och han anses ha gjort bort sig under sin tid som landets chefsdiplomat.

Alltså återstår att lämna EU utan avtal, vilket Boris Johnson ju sagt att han är för.

Anledningen att många konservativa politiker ändå förväntas sluta upp bakom ”Boris” (hans förnamn räcker för brittiska rubrikmakare) stavas Nigel Farage. Den före detta UKIP-ledaren startade ett nytt parti i våras, ”the Brexit party”, och allt tyder på att Farage fick till en storslam i EU-valet som hölls i torsdags i Storbritannien med 30–40 av rösterna.

Boris anses vara den ende med en lyskraft som kan utmana Nigel Farage, och han är dessutom för en hård brexit utan avtal, precis som Brexit-partiets ledare.

Det finns ändå två frågetecken – och de är stora.

För det första ska Tories genomgå en formell ledarskapsprocess, vilken jag strax återkommer till, och den gör att det inte alls är säkert att det blir Boris Johnson som tar över. För det andra är den riktigt stora frågan vad Johnson (eller vem det nu blir) ska lyckas med, som May inte har klarat.

Annons
Annons

EU har gjort klart att det avtal som nu ligger är det som gäller. Det är alltså högst osannolikt att en ny premiärminister skulle få till något annat än högst kosmetiska förändringar. Labour har dessutom ingen som helst lust att sluta upp bakom en ny konservativ premiärminister och hjälpa denne till en seger i parlamentet. De båda partierna har redan förhandlat i veckor under May och inte lyckats komma överens. Labour-ledaren Jeremy Corbyn är betydligt mer sugen på ett nyval och att själv få flytta in på Downing Street.

Alltså återstår att lämna EU utan avtal, vilket Boris Johnson ju sagt att han är för. Där är problemet att underhuset flera gånger sagt nej till en hård brexit.

Det finns en möjlighet att köra över underhuset. Tankesmedjan ”Institute for Government” skriver att en ny premiärminister har laglig möjlighet att ignorera parlamentet i det här fallet, vilket öppnar dörren för att britterna trots allt lämnar EU utan avtal.

Så var det partiledarprocessen. Enligt Tories regler ska partiets parlamentariker först rösta i omgångar tills två kandidater återstår. Det har traditionellt skett varje tisdag och torsdag, och en kandidat elimineras varje gång. Sedan får partiets 125 000 medlemmar säga sitt via post. Det hela tar tid och en ny premiärminister tros inte vara på plats förrän i slutet av juli. Fram tills dess stannar Theresa May kvar om än i tillförordnad kapacitet.

Och tid är precis vad britterna inte har. Bli alltså inte förvånade om brexit skjuts upp igen.

Efter reklamen visas:
De kan ta över efter Theresa May
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons