Annons

Känslosam May gör sorti utan bitterhet

En rörd Theresa May meddelar sin avgång.
En rörd Theresa May meddelar sin avgång. Foto: Alastair Grant/AP/TT

När? Frågan som många britter har ställt sig de senaste dagarna har fått ett svar. I ett tårfyllt tal meddelade premiärminister Theresa May att hon avgår den 7 juni.

Hennes spruckna röst hann knappt klinga ut innan diskussionen om hennes eftermäle och tänkbara efterträdare tog vid.

Under strecket
TT
Publicerad

Premiärministern tillkännagav sin avgång framför dörren till sitt kansli på 10 Downing Street i London. Hon fortsätter dock som regeringschef tills en ersättare kan tillträda.

May beklagar djupt att hon inte kunnat få igenom sitt brexitavtal med EU, i enlighet med britternas demokratiska vilja.

– Jag har gjort allt jag kan för att övertyga parlamentariker att stödja det avtalet. Tragiskt nog har jag inte lyckats. Jag försökte tre gånger. Jag anser att det var rätt att framhärda, även när oddsen för att lyckas föreföll höga, sade May.

– Men det står nu klart för mig att det bästa för landet är om en ny premiärminister leder det försöket.

Hon sade sig också lämna sin post "utan bitterhet", och påpekade, apropå brexitförhandlingarna med EU, att "kompromissande är inte något fult ord, livet bygger på det".

Hennes röst brast mot slutet av det korta tillkännagivandet, när hon gick in på att jobbet som premiärminister "varit mitt livs mest hedervärda uppdrag".

May vände sedan på klacken och gick in utan att ta några frågor från den samlade pressen.

Annons
Annons

Veckan efter att May avgått som partiledare kommer processen med att utse en efterträdare att inledas. Senast den 20 juli, innan parlamentets arbete avbryts för sommaruppehåll, ska den nya partiledaren tillika premiärministern tillträda. Innan dess väntar en nomineringsprocess som i sin tur ska vara avslutad innan den 10 juni.

I diskussionen om potentiella premiärministrar nämns den tidigare utrikesministern och brexitförespråkaren Boris Johnson samt hans efterträdare Jeremy Hunt. Båda har sagt att de kandiderar.

Efter Theresa Mays avgång krävde Boris Johnson att landet nu levererar i fråga om brexit.

– Folkets vilja har gått förlorad och slarvats bort i den politiska processen. Jag tror att den i slutändan måste få gensvar i konkret politik, annars kommer det att slå tillbaka, sade Johnson.

I nästa andetag hyllade partikollegan den avgående partiledaren.

– Hon hade tålamod och agerade stoiskt trots alla svårigheter.

Johnson tillade att han hoppas att nästa ledare kan få en nystart med ett nytt lag. May har tappat 32 ministrar under sina knappt tre år vid makten.

– Jag är positiv inställd till framtiden. Det finns stora vinster med att landets båda största partier kommer överens, annars hotas framtiden av en bitter strid, sade Johnson som tog tillfället i akt att annonsera sin kandidatur till posten som premiärminister.

Ledaren för oppositionen, Labours partiordförande Jeremy Corbyn, sade i en kommentar att premiärministern fattat rätt beslut. Han sade också att ett nytt val måste hållas eftersom "Mays splittrade parti inte är i stånd att leda landet".

På fredagsmorgonen, före sin avgång, hade May träffat Graham Brady, ordföranden i Konservativa partiets mäktiga så kallade 1922-kommitté som samlar parlamentariker som inte sitter i regeringen. En bedömare beskrev det som att Brady i princip "hade med sig en revolver riktad mot Mays huvud".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons