Annons

Therese Larsson Hultin:May har inget val – det är det korta svaret

Theresa Mays önskemål om att skjuta fram brexit ytterligare avgörs på EU-ledarnas extrainsatta toppmöte 10 april. SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin svarar på vad som kan hända nu.

Uppdaterad
Publicerad

Varför vill May skjuta på brexit ytterligare?

Frankrikes Emmanuel Macron, Storbritanniens Theresa May och Tysklands Angela Merkel under ett av alla möten i Bryssel. Med ryggen mot kameran: EU:s permanente ordförande Donald Tusk.
Frankrikes Emmanuel Macron, Storbritanniens Theresa May och Tysklands Angela Merkel under ett av alla möten i Bryssel. Med ryggen mot kameran: EU:s permanente ordförande Donald Tusk. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Det korta svaret är: hon har inget val. Det nya datumet för ett utträde är 12 april, sedan EU:s stats- och regeringschefer redan gett britterna ett uppskov från det ursprunglig datumet som var den 29 mars.

Eftersom det brittiska parlamentet har sagt nej till alla alternativ som hittills lagts fram, inklusive premiärminister Theresa Mays skilsmässoavtal med EU, så sker utträdet ur EU per automatik nästa vecka om inget görs. Utan avtal.

Men alla parlamentariker – förutom de mest hårdföra brexitörerna – vill undvika en avtalslös brexit. Förhoppningen är därför att ytterligare en tidsfrist ska göra att de brittiska politikerna under tiden kan hitta en lösning en majoritet i underhuset kan leva med.

I ett brev på fredagen bad May EU:s permanente ordförande Donald Tusk om att brexit skjuts upp så att det brittiska parlamentet får tid att enas om ett utträdesavtal. ”Storbritannien föreslår att perioden ska vara till och med den 30 juni 2019”, skriver hon.

Hur reagerar EU?

Angela Merkel vill undvika en hård brexit.
Angela Merkel vill undvika en hård brexit. Foto: Peter Morrison/AP

Magkänslan säger att unionen kommer att gå med på Theresa Mays önskan på det extrainsatta toppmötet 10 april, men att det kommer att göras med diverse pekpinnar, förmaningar och krav.

Ingen av EU-ledarna vill se en hård brexit – utan avtal – och den tyska förbundskanslern Angela Merkel har sagt att hon ska kämpa in i sista stund för att undvika det.

Däremot kan det krävas lite övertalning för att få med sig den franske presidenten. Emmanuel Macron är den som varit tydligast med att britterna behöver komma överens nu, och att det är bättre att de lämnar än att hålla på och krångla i evigheter.

Har inte Donald Tusk blandat sig i det hela?

Storbritanniens premiärminister Theresa May samtalar med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Storbritanniens premiärminister Theresa May samtalar med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: Francisco Seco/AP

Jo, ordföranden för Europeiska rådet har kommit med ett eget förslag. Donald Tusk vill att Storbritannien ska skjuta på utträdet i ett år, men att det ska vara ett flexibelt utträdesdatum. Det skulle innebära att om det brittiska parlamentet kommer överens och röstar igenom skilsmässoavtalet innan dess, så kan brexit ske tidigare.

Problemet med Tusks förslag är EU-parlamentsvalet som hålls 23–26 maj.

Varför då?

Den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage.
Den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage. Foto: Jean-Francois Badias/AP

Skulle Storbritannien fortsätta vara medlemmar efter halvårsskiftet så måste de delta i EU-parlamentsvalet. Gör de inte det, är inte samtliga medlemsländer representerade i parlamentet och kritiker och särintressen kan bestrida legaliteten i deras beslut.

Det skulle öppna för stämningar och utdragna rättstrider.

Nackdelen om britterna ställer upp i valet är att parlamentarikerna väljs på fem år. Dessutom har Bryssel redan räknat om mandatfördelningen i Europaparlamentet vilket innebär att vissa länder får nya mandat.

Antalet parlamentariker ska även minska från dagens 751 till 705 efter brexit.

Annons
Annons

Frankrikes Emmanuel Macron, Storbritanniens Theresa May och Tysklands Angela Merkel under ett av alla möten i Bryssel. Med ryggen mot kameran: EU:s permanente ordförande Donald Tusk.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Bild 1 av 4

Angela Merkel vill undvika en hård brexit.

Foto: Peter Morrison/AP Bild 2 av 4

Storbritanniens premiärminister Theresa May samtalar med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Foto: Francisco Seco/AP Bild 3 av 4

Den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage.

Foto: Jean-Francois Badias/AP Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons